Kladuščanin proizvodi 18 različitih proizvoda na bazi meda

Nedžad Kekić, vlasnik poljoprivrednog obrta „Pčelarstvo Kekić“, spada u red najvećih proizvođača meda i pčelinjih proizvoda na području velikokladuške općine. Kako sam kaže, pčelarstvom se počeo baviti prije skoro dvadeset godina kao mlad dvadesetrogodišnjak, na nagovor jednog iskusnog pčelara od kojeg je i kupio svoje prve košnice.

Danas Nedžad ima 110 košnica koje mu u prosjeku godišnje daju preko dvije tone meda, kao i određene količine ostalih pčelinjih proizvoda koje mu služe za pravljenje suplemenata i pripravaka na bazi meda.

Kompletan posao oko pčelinjaka i pravljanja mednih proizvoda rade Nedžad i njegova supruga Elvisa. Većinu svojih proizvoda porodica Kekić prodaje kući i tu imaju prostoriju u kojoj su uredno izloženi svi artikli.

Kod običnog kupca najveću zabunu izaziva kristalizirani, ili kako ga u narodu zovu „ušećereni“ med. Bez obzira što je to normalan proces kod prirodnog meda, ipak takav med prolazi proces dekristalizacije, tj. vraćanje kristaliziranog meda u tečno stanje.

Poljoprivredni obrt „Pčelarstvo Kekić“ nalazi se u neselju Glavica, koje teritorijalno pripada MZ Mala Kladuša.

Iako veliku većinu svojih proizvoda prodaju domaćim kupcima, postoji interes i kupaca u inostranstvu, kako nam je rakao Nedžad, ali je veliki problem smanjenje broja košnica na našem području što dovodi i do pada u proizvodnji meda i ostalih pčelinjih proizvoda.

Related posts