U Bihaću održano 12. padobransko prvenstvo BiH

Na sportskom aerodromu „Golubić“ u Bihaću, 22. i 23. jula/srpnja ove godine, održano je 12. Padobransko prvenstvo Bosne i Hercegovine u skokovima na cilj, u organizaciji Aero centra „Panorama“ iz Bihaća.

Na prvenstvu su osim padobranaca iz bosanskohercegovačkih klubova (Bihać, Banja Luka i Prijedor), učešće uzeli i sportski padobranci iz Hrvatske (Opatija, Sinj, Zagreb) i Srbije (Beograd i Novi Sad) što je doprinijelo da ovo takmičenje ima i otvoreni karakter. Padobranski skokovi su izvođeni iz helikoptera UH-1H iz sastava Oružanih snaga BiH, kojeg je prethodno odobrilo Ministarstvo odbrane BiH za ovu prigodu.

Bitno je napomenuti da je ovogodišnje Padobransko prvenstvo BiH u potpunosti bilo posvećeno nedavno preminulom dugogodišnjem članu bihaćkog Aero i Padobranskog kluba, nastavniku padobranstva, Jandi Frančeskom. Njemu u pomen svi učesnici ove manifestacije su minutom šutnje na početku i na kraju prvenstva odali posljednju počast, uz zahvalnost što je jedan značajan period svog života proveo sa njima družeći se po aerodromima širom regije.

Rezultati takmičenja:

Najuspješniji takmičar pojedinac u konkurenciji bosanskohercegovačkih padobranaca bio je Nenad Martinović, drugi je bio Siniša Vujaković, dok je treću poziciju zauzeo Boban Ivetić (svi članovi ekipe Aero klub „Prijedor“).

U ekipnoj konkurenciji ove kategorije prvo mjesto je pripalo neprikosnovenoj ekipi Aero klub „Prijedor“, druga je bila domaća ekipa Aero centar „Panorama“, a treću poziciju je zauzela ekipa „Medeno polje“.

Prvo mjesto pojedinačno, u otvorenoj konkurenciji osvojio je Goran Ratkajec iz ekipe Aero klub „Cumulus-Opatija“, drugo i treće mjesto zauzeli su takmičari ekipe Aero klub „Prijedor“ Nenad Martinović i Siniša Vujaković.

U otvorenoj kategoriji ekipne konkurencije prvo mjesto je pripalo ponovo ekipi Aero klub „Prijedor“, drugi su bili takmičari ekipe Aero klub „Cumulus-Opatija“, dok su treću poziciju osvojili padobranci iz ekipe „Sinj“ koji su bili i najveće osvježenje ove sportske manifestacije, jer su po prvi put bili prisutni u Bihaću.

Osim tog takmičenja, istovremeno je održano i 5. Pojedinačno padobransko prvenstvo Federacije BiH, gdje su dominirali takmičari domaćina Aero centra „Panorama“ iz Bihaća. Prvo mjesto zauzeo je Zoran Končar, drugi je bio Veselin Alić, a treći Senad Karić.

Toplo, na momente i izuzetno sparno vrijeme, uz jak južni i jugozapadni vjetar, takmičarima je otežavao postizanje još boljih rezultata, pa je jedan dio njih u pauzama takmičenja spas potražio u osvježenju u vodi ili u hladovini na obližnjoj plaži uz rijeku Unu, čime su bili izuzetno oduševljeni.

Osim takmičarskih skokova, izvedeno je i nekoliko tzv. visinskih skokova, a poseban kuriozitet ovog događanja na bihaćkom, još uvijek sportskom aerodromu, je bio taj da su svoje prve skokove padobranom, tzv. tandem skokove, izvele i dvije mlade članice Aero centra „Panorama“ iz Bihaća; Matea Šantić i Hana Sagrković uz pomoć iskusnog tandem-instruktora iz Hrvatske, Gorana Ratkajca.

Related posts