Juncker i Hahn se sastali sa članovima Predsjedništva BiH

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i evropski komesar za politiku proširenja i susjedstva Johannes Hahn sastali su se sa članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem.

Evropski zvaničnici danas borave u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini u povodu predaje odgovora naše zemlje na Upitnik Evropske komisije. Junckeru će odgovore uručiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Ceremonija predaje odgovora na Upitnik Evropske komisije počinje u 10:45 sati, a zatim je planirano obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika Evropske komisije. U međuvremenu će Juncker i Hahn održati bilateralni sastanak sa članovima Predsjedništva BiH.

Parlamentarna skupština BiH najavila je da će se predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker danas obratiti zastupnicima i delegatima Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na zajedničkoj sjednici oba doma vrhovnog organa zakonodavne vlasti.

Uoči posjete BiH Hahn se oglasio na svom zvaničnom Twitteru profilu te se obratio mladima u BiH poručujući da su oni budućnost ove zemlje i da je njihova budućnost u EU.

“Vaši politčari moraju odgovoriti vašim težnjama. Posjeta predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera je dokaz ovog evropskog puta”, napisao je Hahn.

Na društvenim mrežama oglasio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je napisao kako je danas veliki dan za njegovu zemlju Bosnu i Hercegovinu.

U procesu odgovaranja na Upitnik Evropske komisije učestvovalo je 1.100 različitih institucija sa svih nivoa vlasti, a koje su morale konsenzusom usvojiti sadržaj svakog odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Nevladine organizacije ranije su saopćile kako će Evropska komisija najvjerovatnije uputiti BiH dodatna pitanja isto kao što je uputila i svim zemljama regije. Po prijemu odgovora na osnovna i dodatna pitanja, Evropska komisija detaljno analizira odgovore, uzimajući u obzir i nalaze stručnih posjeta do kojih je došla tokom misija procjene stanja te informacije stečene u komunikaciji s državama članicama i međunarodnim institucijama.

Na osnovu ove analize komisija priprema mišljenje o zahtjevu za članstvo. Mišljenje o zahtjevu za članstvo upućuje se u formi saopćenja Evropskom parlamentu i Vijeću EU. Vijeće EU ga razmatra te odlučujući jednoglasno u najboljem ishodu donosi zaključak o dodjeljivanju statusa kandidata državi koja je podnijela zahtjev i o otvaranju pregovora o pristupanju s tom državom, što na političkom nivou treba da potvrdi Evropsko vijeće.

klix.ba

Related posts