Jubilarna Kolonija „Ostrožac“ oživljava prostor Starog grada

Nakon 50 godina, na istom mjestu i sa ljudima koji su je osnivali, Kolonija skulptora „Ostrožac“ i dalje obogaćuje umjetnički sadržaj ovog prostora i ostavlja trajnu vrijednost u prostoru Parka skulptura pod vedrim nebom.

Ono što Krajina ima, prema riječima mnogih koji su klesali skulpture u Koloniji, nema niti jedno mjesto na svijetu. Ono što postoji ovdje, na ovom mikro lokalitetu, ne postoji nigdje drugo.

„Ovakva priroda, ovakva kulturna baština, ovakvi prirodni resursi, krase jedino Krajinu i zbog toga je poseban doživljaj klesati skulpture na Starom gradu Ostrožac“, riječi su učesnika ovogodišnje Kolonije.

Danas smo obišli kipare i uvjerili se da svoja djela oblikuju sa mnogo energije, želje i kreativnosti. Obilazili su ih i slučajni, ali i namjerni posjetioci.

Pričali su sa svima, slikali se i govorili o vremenima kada je Kolonija nastala.

Nakon što su svoje skulpture gotovo završili akademski kipari Darko Šobot, Milija Stojanović i Samir Sućeska, u istom prostoru svoj rad u terakoti danas započinju i naši domaći umjetnici Nurija Ljubijankić i Ismet Kasumović.

Uz njih uporedo svoje diplomske radove klešu i 3 studentice sa Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo Sara Hadžiefendić, Medina Sipović i Hanna Dujmović.

Jubilarnu Koloniju, kao i sve ranije, organizira JU „Kulturni centar“ Cazin, uz finansijsku pomoć Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti i Ministarstva civilnih poslova BiH, a u partnerstvu sa Akademijom scenskih umjetnosti Sarajevo.

Related posts