Vladimir Herljević, autor djevojke sa Une posjetio grad Bihać

Autor jednog od simbola grada Bihaća, “Djevojke sa Une” i dva reljefa na bedemu povodom 700. godišnjice postojanja Bihaća, akademik Vladimir Herljević, posjetio je danas gradsku upravu Bihaća. Svoj posjet Bihaću iskoristio je za susret sa predstavnicima gradske uprave, a na prijemu se razgovaralo o dosadašnjem umjetničkom radu jednog od najpoznatijih kipara sa prostora bivše Jugoslavije.

„Akademik Herljević veliki je prijatelj grada Bihaća i njegovih građana i počastvovani smo što smo ugostili jednog od eminentnih umjetnika koji je iza sebe ostavio veliki broj umjetničkih djela, od kojih je za nas Bišćane, najdraža djevojka sa Une„ – kazao je tokom prijema Edin Moranjkić, Savjetnik gradonačelnika Bihaća.

Akademik Vladimir Herljević rođen je u Varešu. Gimnaziju je završio u Zenici 1949. godine, a Akademiju likovnih umjetnosti / smjer kiparstvo / završio 1956. godine u Zagrebu.

Postdiplomski studij „Majstorsku radionicu“ Antuna Augustinčića pohađa od 1956. do 1960. godine. Kao bliski suradnik ostaje surađivati sa majstorom Augustinčićem još 23 godine. Bio je komesar kiparskog simpozija koji je održan u Bihaću 1967. godine, a kasnije preseljen na Ostrožac. Izlagao je samostalno u Gradskoj galeriji 2002. godine. Poznat je kao veliki ljubitelj kamena bihacita i njegov promotor. Tako je dekoraciju na Markovoj katedrali u Zagrebu (Pieta) izradio u kamenu bihacitu.

„Lijepo je ponovo biti u gradu Bihaću i susresti se sa dragim prijateljima, ali i građanima Bihaća kojima je djevojka sa Une simbol grada i nešto sa čime se ponose širom BiH i inostranstva„- istakao je akademik Herljević.

Related posts