Jedna i jedina: Ljubav prema Uni ne prestaje

Ljubav prema krajiškoj ljepotici Uni, u svijetu poznatoj kao jedna i jedina, gradu u kojem je odrasla, Dinka Redžić, koja živi i radi u Ljubljani, pretočila je u knjigu “Čovjek sa sjajem Une u očima”, koju je nedavno promovisala u rodnom Bihaću. Radi se o knjizi koja je plod autoricine jake želje da čitaoci shvate koliko je važno imati ljubavi u sebi i širiti tu ljubav oko sebe. U knjizi je riječ o čovjeku koji je pružio ljubav dajući svoje znanje i samog sebe, kako bismo mogli da se ponosimo prirodnim ljepotama koje imamo u našoj BiH.

Ljepote rijeke

Kao i sama Una, kada dođe do prepreka, ne zastaje već ih savladava, ide preko njih. Autorica Redžić ističe: “Živim u Sloveniji 30 godina, ali u mojoj duši je uvijek moja draga BiH, iako ona nije više onakva kakvu je imam u sjećanju. Neprestano tražim te istinske ljude sa toplim srcem, gostoprimstvom, istinitošću u očima i spremnošću da svakom pomognu i dijele između sebe dobro i zlo. Često mi kažu da te Bosne više nema, nema takvih ljudi, ali ja od toga ne odustajem i uspjela sam. Pronašla sam upravo takvog čovjeka po kojem je bila prepoznatljiva naša BiH. I znam da ih ima još takvih. Možda si baš ti što čitaš ove redove sljedeći o kojem ću s veseljem pisati.”

Uvodni dio knjige je informativno-reklamnog karaktera kakav najčešće nalazimo u prospektima turističkih agencija, sa privlačnim ilustracijama, koji pozivaju na obilazak i bude želju da uživamo baš na tom mjestu i u čarima Une i NP-a Una, koji pružaju obilje raznovrsnog sadržaja. U dva navrata autorica je i sama vodila ekspediciju u posjetu NP-u Una i uvjerila se u profesionalnost, kvalitetnu uslugu i gostoprimstvo zaposlenika.

Jača veze

Autorica ove knjige vezana je za svoj rodni Bihać, kroz razne aktivnosti čvrsto održava vezu, ali i s domovinom. Njene aktivnosti su priznate samim tim što je u predsjedništvu dijaspore BiH, gdje ima funkciju predsjednice za kulturu. Italijanska NVO Ipsia i Ekonomist u okviru svog istraživanja na području NP-a Una došli su do zaključka da ovaj turistički kompleks, ako želi da privuče veći broj turista, mora hitno da poduzme mjere kako bi se privukle svjetske turističke agencije. Autorica knjige Dinka Redžić rođena je 1966. u Bihaću. Završila je Visoku zdravstvenu školu na Zdravstvenom fakultetu u Ljubljani, gdje od 1985. živi i radi.

/oslobodjenje.ba

Related posts