Komesari zajedničke komisije Inicijative za lokalne vlasti razgovarali za krajiškim gradonačelnicima i načelnicima

U organizaciji Ureda specijalnog predstavnika EU i BiH, zajedno sa partnerima USAID i Ambsadom Švicarske u Bihaću je održan sastanak krajiških gradonačelnika i načelnika sa komesarima zajedničke komisije Inicijative za lokalne vlasti.

Gradonačelnici Bihaća i Cazina, te načelnici Ključa, Bosanskog Petrovca, Sanskog Mosta, Bosanske Krupe i Bužima razgovarali su sa komesarima Zajedničke komisije Giorgio Brosio, Regula Bäbler Károly (Charles) Jókay, i Mladenom Milanovićem o aktuelnom stanju u lokalnima zajednicama na području USK-a, te odnosu viših nivoa vlasti spram gradova i općina, koji su kako su istakli krajiški gradonačelnici i načelnici, mjesto na kojem građani imaju najviše kontakata za izabranim zvaničnicima u rješavanju svojih problema.

Inicijativa za lokalne vlasti predstavljena je prošle sedmice u Sarajevu i namjerava pomoći entitetima i lokalnim vlastima u cijeloj BiH da identificiraju sistemske probleme u načinu na koji su organizirane i finansirane , te probleme koji podrivaju njihovu sposobnost da građanima pruže adekvatne usluge. Cilj održavanja sastanka sa predstavnicima lokalne zajednice je da Ured specijalnog predstavnika EU u BiH bude upoznat sa problemima sa kojima se susreću načelnici i gradonačelnici općina i gradova u vršenju svoga posla.

Ured specijalnog predstavnika EU formirao je Zajedničku komisiju koja obilazi našu državu i od lokalnih vlasti tražiti da identifikuju glavne probleme sa kojima se suočavaju u područjima zdravstva, javnog reda i sigurnosti, općinskih službi i lokalnog ekonomskog razvoja.

Related posts