Istraga protiv Balaban: Broj oštećenih pacijenata još se utvrđuje, ispitani i neki doktori

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona i dalje vodi istragu o doktorici Nikolini Balaban, bivšoj patologinji Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću, osumnjičenoj za teška krivična djela protiv zdravlja ljudi.

Doktorica Nikolina Balaban uhapšena je 7. aprila ove godine zbog sumnje za nesavjesno liječenje pacijenata bihaćke bolnice.

Kako je Faktor već pisao, dr. Balaban je u svojim patohistološkim nalazima pacijentima umjesto malignih dijagnosticirala benigne bolesti, i obrnuto. To je pokazala revizija nekoliko patohistoloških nalaza koje je potpisala dr. Balaban, a nakon što je cijeli slučaj dospio u medije, ona je uhapšena.

Balaban je u međuvremenu puštena iz pritvora, ali uz mjere zabrane koje je odredio Općinski sud u Bihaću. Zabranjeno joj je putovanje van granica BiH, te su joj privremeno oduzete putne isprave i lična karta, uz zabranu izdavanja novih navedenih dokumenata.

Doktorica Balaban također je dobila zabranu obavljanja poslova doktora medicine i doktora specijaliste patološke anatomije. Ova mjera može trajati do okončanja krivičnog postupka, s tim da je sud dužan da svaka dva mjeseca ispitati da li je primijenjena mjera još potrebna.

– Istraga u ovom predmetu je još uvijek u toku, a prethodno izrečene mjere zabrane su na snazi. O daljem toku istrage i rezultatima, ovo Tužilaštvo će blagovremeno informirati javnost – kazali su nam iz Tužilaštva USK.

Slučaj kakav se ne pamti u bihaćkoj bolnici izazvao je burne reakcije javnosti u Bosni i Hercegovini, ali i cijelom regionu. Prije nego što je otkriven cijeli skandal sa pogrešnim dijagnozama, a zbog čega su pojedinim pacijentima čak odstranjivani i zdravi organi, doktorica Balaban, koja je inače iz Prijedora, smatrana je pravom heroinom među brojnim Bosancima i Hercegovcima jer se u medijskim istupima nije libila otvoreno govoriti o zločinima koje je vojska RS počinila tokom agresije nad Bošnjacima, posebno na području Prijedora.

Zbog svoje “građanske hrabrosti”, Balaban je početkom ove godine proglašena i za ličnost godine Face TV-a.

Kako nezvanično saznajemo iz izvora bliskih istrazi, Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona prikupilo je dokumentaciju koja ukazuje da je Nikolina Balaban oštetila znatno veći broj pacijenata od desetak navedenih slučajeva o kojima su mediji već izvještavali. Oštećeni pacijenti su saslušani u Tužilaštvu u svojstvu svjedoka, a ispitane su i kolege doktorice Balaban iz bihaćke bolnice.

Po svemu sudeći, pravi obim krivičnog djela koje je počinila Nikolina Balaban znat će se tek nakon podizanja optužnice, koje je sada već sasvim izvjesno.

Doktorica Balaban, kao ni uprava Kantonalne bolnice u Bihaću, do sada nisu željeli davati izjave o ovom slučaju.

Related posts