Grmečke sportske igre okupile 22 ekipe

Na nogometnom stadionu u Lušci Palanci, dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, juče su održane 35. grmečke sportske igre. U ovoj maloj varošici podno Grmeča okupio se veliki broj učesnika i sportskih ekipa, mještana Lušci Palanke, ali i brojnih gostiju koji su specijalno za ovu priliku doputovali iz drugih gradova BiH i Srbije. Na ovogodišnjoj Grmečkoj olimpijadi, kako se odmila naziva ova sportskozabavna manifestacija, nastupile su rekordne 22 ekipe, a takmičenje je organizovano u pojedinačnim i kolektivnim sportovima.

Sportsko umijeće demonstrirale su ekipe iz brojnih podgrmečkih povratničkih sela: Jelašinovaca, Budimlić Japre, Hašana, Bojišta, Miljevaca, Otiša, Praštala, Potkraja, Bobije, Dubovika, Dabra i ostalih sela. Po uzoru na pravu olimpijadu, i ova grmečka je započela postrojavanjem i mimohodom ekipa, da bi se potom prešlo na sportska natjecanja koja su praćena s velikim zanimanjem. Prisutne je pozdravio i Faris Hasanbegović, načelnik općine Sanski Most, zaželivši svima sportski uspjeh i dobar provod. Prema riječima Tomislava Praštala, predsjednika Organizacionog odbora, ova manifestacija je prilika da se na jednom mjestu okupi veliki broj Palančana i njihovih potomaka koji su u poslijeratnom periodu egzistenciju zasnovali mahom u Srbiji ili Republici Srpskoj. “Ovo je tradicija koju njegujemo svake godine. Privremeno je prekinuta u ratnom i poslijeratnom periodu, ali smo igre obnovili 2002. godine i od tada ih održavamo svake godine”, istakao je Praštalo. Grmečke sportske igre počele su se održavati sredinom sedamdesetih godina, a njihov idejni začetnik je Dane Korać, nekada nastavnik fizičkog vaspitanja u mjesnoj školi u Lušci Palanci.

“U najbolja vremena bilo je toliko ekipa da smo organizovali kvalifikacije koje su trajala po dva mjeseca, da bi u završnici sudjelovali najbolji pojedinci i ekipe. Naravno, bilo je to vrijeme kada je na ovim prostorima bujao život, a sada je sve drugačije”, prisjeća se Korać. Prema njegovim riječima, cilj svega bila je popularizacija sporta, ali i druženje omladine s prostora Podgrmeča. Kada je riječ o sportskim natjecanjima, učesnici su se i ove godine natjecali u modernim sportovima, kao što su atletika i fudbal, ali i tradicionalnima poput navlačenje konopca, bacanja kamena s ramena, trčanja u vreći i povlačenja palice. Takmičenja su organizovana u svim uzrastima, a sudjelovati je mogao svako ko je želio. Nakon okončanja sportskih natjecanja druženje učesnika i brojnih gostiju potrajalo je duboko u noć. Inače, Lušci Palanka je jedna od 19 sanskih mjesnih zajednica, a prije rata je imala oko 3.500 stanovnika. Prema riječima sekretara mjesne zajednice Borislava Tešića, u poslijeratnom periodu vratilo se manje od petine prijeratnih žitelja. Kaže kako danas u samom mjestu i okolnim selima živi oko sedam stotina stanovnika i to su mahom osobe u starijoj životnoj dobi. “Mlađi su životnu egzistenciju zasnovali u većim gradovima u Srbiji ili Republici Srpskoj, a najviše Palančana ima u Prijedoru i Banjaluci, tako da je ovo prilika da se vidimo i međusobno družimo”, kazao je Tešić.

nezavisne.com

Related posts