Grabar-Kitarović o promjeni Izbornog zakona u BiH

Hrvatska predsjednica je izrazila zabrinutost događajima u Bosni i Hercegovini te ponovo istaknula potrebu promjene Izbornog zakona ove zemlje.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je u četvrtak zabrinutost zbog događaja u Bosni i Hercegovini ističući potrebu reforme izbornog zakona ove zemlje.

Ona se u Bruxellesu sastala i razgovarala s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom.

“Srdačan i konstruktivan razgovor s predsjednikom Donaldom Tuskom. Izrazila sam zabrinutost zbog događanja u Bosni i Hercegovini. Hrvati moraju imati pravo na izbor svojih legitimnih političkih predstavnika. Nužna je reforma Izbornog zakona [Bosne i Hercegovine]”, poručila je hrvatska predsjednica na svojem službenom Twitter profilu nakon sastanka s Tuskom, prenosi Tanjug.

Grabar-Kitarović je dodala da sada ima više razumijevanja za nastojanja da se promijeni Izborni zakon Bosne i Hercegovine, kako prenosi Hina.

“Postoji sve veće razumijevanje i usudila bih se reći da se malo ranije, nekoliko godina prije izbora, agresivnije krenulo u inzistiranje na promjenama u Bosni i Hercegovini, koje, naravno, mora provesti sama Bosna i Hercegovina, na promjenama Izbornog zakona i ispunjavanja europskih kriterija, možda danas ne bismo bili u ovakvoj situaciji”, rekla je predsjednica Hrvatske, prenijela je Hina.

Hrvatska zastupa politiku proširenja EU-a

Grabar-Kitarović osvrnula se i na pitanje proširenja Europske unije.

“Hrvatska zastupa politiku proširenja, ali na temelju ispunjavanja apsolutno svih kriterija”, rekla je.

Na pitanje je li na sastancima bilo riječi o arbitraži sa Slovenijom, predsjednica Hrvatske je kazala da je ta tema kratko dotaknuta te da je Junckeru izrazila nezadovoljstvo zbog izjava nekih članova Europske komisije o tom pitanju.

“Rekla sam predsjedniku Junckeru da neka mišljenja, neke izjave koje dolaze iz EK-a od nekih njezinih članova, ne idu ka tome da se postigne bilateralni sporazum između Slovenije i Hrvatske i da bi bilo dobro ustručavati se od takvih izjava. Ne mislim na njega osobno [Junckera], nego na neke druge”, rekla je predsjednica Hrvatske.

Ona je u četvrtak sudjelovala na raspravi o položaju žena u Europskom parlamentu, gdje je bila glavna govornica.

Izvor: balkans.aljazeera.net

Related posts