SIPA u Krajini uhapsila šest carinika zbog korupcije

“Aktivnosti su usmjerene na ukupno šest osoba, carinskih službenika Uprave za indirektno oporezivanje, koji su osumnjičeni za koruptivna krivična djela kojima su nanosili štetu budžetu BiH, a za sebe ostvarivali nezakonitu imovinsku korist”, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH, prema čijem nalogu je akcija pokrenuta.Postupajući tužilac se, zajedno sa svojim saradnicima, nalazi na terenu i koordinira aktivnosti policijskih službenika.

“Riječ je o osumnjičenima koji su aktivne službene osobe u carinskim ispostavama UIO BiH, a osumnjičene su za krivična djela organiziranog kriminala te primanja dara ili drugih oblika koristi”, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Tokom istrage u operaciji kodnog naziva “Retro”, prikupljeni su dokazi da su navedeni carinskih službenici, prilikom uvoza različitih roba u BiH, nazakonito umanjivali carinske dažbine čime su nanosili štetu budžetu i za sebe ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

“Nakon ispitivanja osumnjičenih postupajući tužilac će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu”, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

 

Izvor: krajina.ba

Related posts