Ambasador: SAD ostaje garant suverenteta BiH i želi je vidjeti u NATO-u

Novi američki amabsador Eric Nelson je na prvoj konferenciji za novinare rekao je kako Bosna i Hercegovina sada treba hrabre lidere okrenute budućnosti.

Novi američki amabsador u Bosni i Hercegovini Eric Nelson izjavio je kako će SAD nastaviti garantirati opstanak i cjelovitost Bosne i Hercegovine, istovremeno naznačivši kako će se američka diplomatija i on lično snažno angažirati ne samo na tome da ova zemlje što prije postane članica Evropske unije, nego i NATO-a, o čemu unutar same Bosne i Hercegovine trenutno nema potrebne saglasnosti.

“SAD ostaje garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Prioritet svih prioriteta bit će mi pomoći Bosni i Hercegovini da napreduje ka ostvarenju zacrtanih ciljeva za članstvo u NATO savezu i EU”, kazao je Nelson, koji je na dužnost u Bosni i Hercegovini stupio prije dvije sedmice, na prvoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Nelson je, kao karijerni diplomat, u Bosni i Hercegovini naslijedio Maureen Cormack, koja je zauzela jasan i oštar stav prema secesionističkim prijetnjama aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, koji je, zbog svojih postupaka, od 2017. godine na “crnoj listi” američke vlade te mu je, zbog opstruiranja provedbe Dejtonskog sporazuma, zabranjen ulazak u SAD i zamrznuta imovina, a američkim je državljanima zabranjeno s njim poslovati.

Hrabri lideri okrenute budućnosti

Cormack se godinama nije sastajala s Dodikom, koji ju je u javnim istupima otvoreno vrijeđao, a Nelson je to ipak učinio, kada mu je, kao čelnom čovjeku državnog vrha Bosne i Hercegovine, predao akreditive.

Iz Američke ambasade u Sarajevu ranije su potvrdili kako će s Dodikom komunicirati na nivou koji znači uvažavanje pozicije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ali to neće utjecati na mjere kojima je izvrgnut.

Nelson je u četvrtak kazao kako Bosna i Hercegovina sada treba “hrabre lidere okrenute budućnosti”, jer je jedino na taj način moguće provesti reforme koje su nužne za članstvo u EU, ali i NATO-u.

“Prazna obećanja i puka retorika postat će još beskorisniji. Mi smo ovdje kako bismo pomogli, ali odgovornost za napredak ovisi o djelovanju bosanskohercegovačkih lidera i građana koji trebaju zahtijevati njihovu odgovornost”, kazao je.

Istaknuo je kako će SAD biti uz one političare koji rade na postizanju napretka, a upozorio je i kako se zemlja mora izboriti s “endemskom korupcijom”, koja tjera strane investitore, ali i ljude iz Bosne i Hercegovine.

Kao prioritete je označio i jačanje sigurnosti na granicama Bosne i Hercegovine, borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, kao i “protiv stranih utjecaja koji sprečavaju napredak zemlje”, što je očevidna aluzija na ranije ocjene američkih dužnosnika da Rusija na području Balkana, pa tako i u Bosni i Hercegovini, “širi maligni utjecaj”.

Američki ambasador je, odgovarajući na novinarska pitanja, kazao kako se problematični ruski utjecaj u regiji može jasno vidjeti na primjeru Crne Gore, čiju se vlast pokušava destabilizirati zbog približavanja NATO-u.

Nema paralela sa Srbijom i Kosovom

Rusija se, također, odlučno protivi mogućem ulasku Bosne i Hercegovine u NATO-u, što je opet potvrdio i ruski ambasador u Sarajevu Peter Ivancov, a takav stav kroz promoviranje zamisli o vojnoj neutralnosti aktivno zagovara i Dodik, zbog čijih je stavova trenutno blokirano i formiranje vlasti, jer on odbija podržati donošenje Godišnjeg plana reformi – ANP, nužnog za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u – MAP.

Neslon je kazao kako SAD računa na Bosnu i Hercegovinu kada je u pitanju nastavak njenog partnerstva s NATO savezom te je najavio kako će i lično raditi na tome da što više građana uvidi kako je NATO platforma koja pruža sigurnost i stabilnost svima u zemlji.

Bio je izričit u u komentiranju stanja u regiji u kontekstu odnosa Srbije i Kosova.

“Stav SAD-a je jasan i glasi: nema nikakve paralele između pregovora Srbije i Kosova i Bosne i Hercegovine. Neke sličnosti postoje, a tiču se onoga što je potrebno regiji. To je politička hrabrost i vizija da se naprave važni kompromisi kako bi se poboljšala sigurnost cijele regije. To tražimo i u Bosni i Hercegovini, ali to uvijek mora uvažavati teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine”, rekao je Nelson.

 

Izvor: balkans.aljazeera.net

Related posts