GODINU DANA SEBI NIŠTA NIJE KUPILA: Evo koliko novca je imala nakon ovog ekstremnog izazova!

Nakon što je primijetila da je u posljednje vrijeme potrošila hiljade funti na potpuno “nepotrebne” stvari (kafu, obroke, odjeću), odlučila je da neće da troši čitavu godinu, počevši od “crnog petka” 2015. godine, piše “Kurir“…

Naravno, morala je na nešto da troši, stvari kao što su: hipoteka, komunalne usluge, životno osiguranje, donacije za dobrotvorne svrhe i račune za fiksni i mobilni telefon, ukupno 1.896,76 funti mjesečno.

Također je dozvolila sebi osnovne stvari za ličnu higijenu, kao što su pasta za zube, dezodorans, šampon i slične proizvode. Za hranu je sedmično trošila za sebe i supruga svega 35 funti. Ali nije bilo budžeta za luksuz.

Mada je njen muž bio zabrinut, izazov je bio previše ekstreman. Uprkos svemu ona je nastavila, McGag je odlučila da svuda ide biciklom, i uvidjela je kako raspoloživ dohodak raste od samo jedne stvari koje se odrekla, a bilo ih je mnogo (restorani, bioskopi, kafići).

Ali nisu baš svi bili oduševljeni njenim eksperimentom. Ona je čak bila optužena za “propagiranje siromaštva”.

“Ovaj eksperiment nije značio da treba da živimo u siromaštvu, jer siromaštvo nije izbor, samo su se stekli uslovi da se plati hipoteka, računi i hrana. Bio je to eksperiment u ekstremnoj skromnosti. Radije smo birali da ne kupujemo ništa godinu dana nego da dođemo u situaciju da nemamo izbora”, izjavila je Michelle.

Na kraju, ona je imala 22.439 funti više nego kada je počela.

“Jednostavno sam odlučila da trošim manje i da živim više, da imam izbor i promijenim svoj život,” izjavila je Michelle.

Related posts