Potvrđena optužnica: Kadrovi A-SDA učestvovali u rasprodaji diploma

Protiv još jednog visokog zvaničnika vladajuće stranke u USK-u podignuta je optužnica zbog namještanja i pribavljanja krivotvorene školske diplome
Potvrđena je optužnica protiv federalnog i kantonalnog poslanika Rasima Pajića i drugih zbog krivičnih djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem i podstrekavanje na izvršenje krivičnog djela krivotvorenje službene isprave.

PRODANO ZNANJE

Ovo je nastavak i plod rezultata akcije pod kodnim nazivom “Pero”, koja je bila usmjerena na suzbijanje trgovine školskim diplomama, čime je USK dao primjer borbe protiv ove pošasti cijeloj državi BiH, koja u cijelosti pati od “prodanog znanja i zvanja”.
– Kantonalno tužilaštvo USK-a ovim i drugim predmetima nastavlja borbu protiv svih oblika visoke korupcije te u svojoj praksi već ima niz optužnica i osuđujućih presuda protiv nosilaca federalne i kantonalne zakonodavne vlasti. Idemo dalje, oglasio se ovim riječima bihaćki tužilac Adnan Tulić.
Tužilaštvo USK je podignulo, a Općinski sud u Cazinu potvrdio optužnicu protiv poslanika u Skupštini USK-a (plus predsjednika kluba ove stranke) Rasima Pajića i Muje Čizmića iz Cazina zbog postojanja osnovane sumnje da je prvooptuženi počinio krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem i podstrekavanje na izvršenje krivičnog djela krivotvorenje službene isprave, a da je drugooptuženi počinio krivično djelo krivotvorenje službene isprave.
– Naime, prvooptuženi je, koristeći svoj uticajni položaj skupštinskog poslanika i stranačko poznanstvo sa Admirom Hadžipašićem, direktorom PU Centar za obrazovanje odraslih Vita plus Cazin (članovi stranke A-SDA), telefonskim putem kontaktirao Admira Hadžipašića posredujući i dogovarajući sa istim da se Muji Čizmiću izda diploma o završenoj srednjoj stručnoj spremi – mašinska stručna škola (autolakirer). Navedena diploma je izdana drugooptuženom Muji Čizmiću od strane PU Centar za obrazovanje odraslih Vita plus Cazin bez da je drugooptuženi pohađao nastavu i polagao nastavne predmete propisane za to zanimanje. Nakon što su drugooptuženom u periodu od 8. 3. 2018. godine do 11. 11. 2019. godine retroaktivno izdavana svjedočanstva o završenim razredima u kojima je lažno navedeno da je drugooptuženi polagao nastavne predmete, prvooptuženi je u konačnici za drugooptuženog podigao diplomu krivotvorenog sadržaja, a drugooptuženi ju je upotrijebio radi dobijanja podsticaja za obrtnu djelatnost od Grada Cazina, stoji u optužnici.
U toku istrage Tužilaštvo je pribavilo brojne materijalne dokaze i saslušalo svjedoke kojima je potvrđena osnovanost predmetne optužnice. U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Općinskog suda u Cazinu, saopćeno je iz Tužilaštva.

VEĆINA

Ova optužnica dolazi u vrijeme kada je kantonalna vlast predvođena A-SDA izgubila većinu u Skupštini, a jedan od razloga je i taj što je A-SDA previše upetljana sa aferama prodaje diploma, odnosno da se nije dovoljno distancirala od ovih krivičnih djela.


– Politički je suludo biti blizu vas i zbog činjenice da ogroman broj članova “vaše većine”, poslanici, savjetnici, imaju zvanično pokrenute krivične predmete za tešku korupciju i zloupotrebe, a vi na to sve žmirite i nikada se od toga javno niste ogradili, javno je istupila Vildana Alibabić, zastupnica Naše stranke, reagujući na nedavna prepucavanja u Skupštini USK-a.

Izvor: Oslobodjenje

Related posts