BINGO TROSTRUKI ŠAMPION: Najveći privatni poslodavac, najveći trgovac i prvi (privatni) milijarder u državi!

S više od 7.000 zaposlenih radnika tuzlanska firma u vlasništvu Senada Džambića definitivno je zaposjela prvo mjesto u državi na listi najvećih privatnih poslodavaca, a ovu poziciju dulje od deset godina držao je holding ASA Prevent, Nijaza Hastora.

Kompanija Bingo svečano je otvorila svoju novu prodavnicu u Zenici u sklopu Tržnog centra Džananović, a riječ je o 186. prodavnici u sklopu lanca tuzlanskog trgovinskog preduzeća.

Bingo je preuzeo Konzumov prodajni prostor od 3.500 kvadratnih metara i od 1. avgusta sve uposlenike Konzumove poslovnice pridodao svojoj velikoj porodici, koja sada broji više od 7.000 uposlenih radnika.
Osim 45 uposlenika Konzuma, za potrebe ove trgovine Bingo je uposlio još dvanaest novih radnika, te u ovoj poslovnici od jučer radi ukupno 57 uposlenika.

S više od 7.000 zaposlenih radnika tuzlanska firma u vlasništvu Senada Džambića definitivno je zaposjela prvo mjesto u državi na listi najvećih privatnih poslodavaca, a ovu poziciju dulje od deset godina držao je holding ASA Prevent, Nijaza Hastora.

Presudan trenutak za razvoj Binga desio se potkraj 2014. godine, kada je Bingo odlučio preuzeti lanac prodavnica Interex francuskog Intermarchéa, sa 709 zaposlenih radnika. Do tada, Bingo je imao 132 poslovnica i 4200 zaposlenih radnika.

Godinu dana nakon toga, 2015. godine, Bingo je preuzeo poslovnice slovenačkog Tuša u Bosni i Hercegovini, koje su dotada bile u vlasništvu slovenačkog biznismena Mirka Tuša.

Tuš je prije toga bio već zatvorio 20 svojih objekata u Bosni i Hercegovini zbog ekonomskih problema, a dugovao je, prema navodima, još 20 miliona konvertibilnih maraka dobavljačima. Bingo je preuzeo objekte Tuša u Istočnom Sarajevu, Mostaru, Ugljeviku, Sanskom Mostu, Prnjavoru i Tuzli, te se pozicionirao kao drugi najveći trgovački lanac u državi, odmah iza do jučer neprikosnovenog Konzuma Ivice Todorića.

S padom Todorićevog carstva, koje se naslućivalo još početkom 2016. godine, Bingo je dospio na prvo mjesto u sektoru maloprodaje, s uvjerljivo najviše prodajnih objekata velikog formata, brojem zaposlenih radnika i ostvarenim prometom koji će već ove godine najvjerovatnije premašiti milijardu KM. Bingo će biti drugi milijarder u državi, nakon Elektroprivrede BiH čiji je prihod, prvi put nakon rata, premašio milijardu KM.

Bingo ne otkupljuje samo robu od drugih proizvođača, nego i proizvodi te prodaje robu pod sopstvenim brendom “Bingo”. Tako se u Bingo prodavnicama mogu naći: Bingo mlijeko, Bingo premium (kafa), Lisnato tijesto Bingo, Bingo konzervirane ribe, Bingo ketchup, Bingo tjestenina i Bingo smrznuto povrće.

Related posts