Dok vrijeme nepovratno curi: Hoće li se Dodik, Čović i trojka konačno dogovoriti?

Radne grupe stranaka državne koalicije i dalje usaglašavaju tekstove 2+1 zakona neophodnih za napredak na evropskom putu BiH

Prvi korak ka pozitivnoj odluci iz Evropske unije o otvaranju pregovora sa Bosnom i Hercegovinom je napravljen. Pred državnom koalicijom i dalje stoje 2+1 zakoni koji trebaju biti usaglašeni čim prije. Riječ je o sukobu interesa, sudovima BiH, te o Izbornom zakonu. Kada se radi o Izbornom zakonu, međunarodni akteri su u više navrata jasno istakli da je važno osigurati izborni integritet i da te izmjene trebaju biti glavni prioritet.

ŠIRENJE NADLEŽNOSTI

No, HDZBiH sa Draganom Čovićem na čelu i dalje insistira da se u te izmjene uvrsti i izmjena načina izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Radne grupe stranaka državne koalicije u sedmici na izmaku intenzivno rade, a sastanci se održavaju svakodnevno. Da se iza zatvorenih vrata postižu kompromisi, pokazuje i usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti u Domu naroda PSBiH. Iako prvobitno nije postignuta saglasnost da se Prijedlog zakona razmatra po hitnom postupku, jer je drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma Nikola Špirić (SNSD) bio protiv, uoči sjednice promijenio je mišljenje.

Nakon posljednjeg sastanka koalicije početkom februara, lideri stranaka su optimistično poručili da bi usaglašavanje zakona kroz radne grupe trebalo biti okončano krajem ove sedmice. Najavljen je i novi sastanak kako bi se razmotrili i usaglašeni i neusaglašeni stavovi. No, prema informacijama kojima raspolažemo, radne grupe nastavit će sa radom i tokom naredne sedmice. Napretka, kako tvrde izvori, ima i rješenja su nadohvat ruke. Predsjednici stranaka za isti sto bi mogli sjesti ponovo do 25. februara.

– Ne može se donijeti Zakon o sukobu interesa na nivou BiH, a da on tretira i RS, poručio je Dodik.

Naglasio je da se time “hoće nasilno da širi nadležnost Tužilaštva i Suda BiH”.

– To nisu nikakve priče o vladavini prava. To je poznati manir kolonijalista da svakoga onoga ko je izabran na izborima minimizira ako ne poštuje tu kolonijalnu vlast”, rekao je Dodik i ponovo optužio stranke iz Federacije BiH da “nisu ispoštovale dogovor”.

Dodik je podvukao i da “partneri u vlasti na zajedničkom nivou nisu korektni, jer ne poštuju dogovor o paketu zakona koji je ranije bio dogovoren”. Edin Forto, lider Naše stranke, ranije je za BHRT poručio da tri radne grupe i dalje rade na usaglašavanju zakona.

– Sve što radimo za pregovore s EU, ima rok trajanja. Mogu reći u ime trojke da činimo sve da dođe do dogovora koji će proizvesti otvaranje pregovora s EU, rekao je Forto.

DODIKOVE ŽELJE

Nada se da će do kraja februara radne grupe usaglasiti ključne zakone. Kamen spoticanja u zakonu o sudovima je sjedište apelacione instance. Član Glavnog odbora SDP-a Nerin Dizar u ranijim izjavama naglasio je da trojka smatra da sjedište Apelacionog odjeljenja može biti najdalje u Istočnom Sarajevu.

– Mi tražimo da Apelaciono odjeljenje bude u Banjaluci, u više navrata je ponovio Dodik, naglašavajući da su stranke iz FBiH pristale da “odjeljenje bude u RS-u”, ali da neće one određivati gdje tačno.

Izvor: Oslobođenje.ba

Related posts