Slučaj Sarajevski kiseljak: Ruski kapital ulazi u BiH preko Zagreba

Procjenjuje se da ruska država preko banaka Sberbank i VTB drži oko 1,3 milijarde eura od ukupno 3,4 milijarde eura Agokorovog duga, a dio garancija za ovaj dug dao je upravo Sarajevski kiseljak čiji je većinski vlasnik Agrokor.

Još u aprilu, odmah nakon izbijanja afere Agrokor agencija Patria upozoravala je da bi Vlada Federacije trebala donijeti Lex Agrokor kako bi se BiH zaštitila od finansijskih udara. Na području Federacije posluje 7 Agrokorovih firmi sa 5.500 zaposlenih radnika.

Naravno da se radilo u kombinaciji između Jamnice i Sberbanke. Priča o nekakvim protestima iz Zagreba je čista igrarija. Maskenbal za naivne. Pitanje je samo kad je Sarajevski kiseljak stavio garancije na dug Agrokora?

Drugo, čuju se tvrdnje od nekih federalnih funkcionera sa hrvatske strane da je svejedno ko će biti vlasnik. Sa time bi se i mogli složiti, ali je činjenica da je založena jedna dobra firma iz Bosne i Hercegovine za dug Agrokora u drugoj državi. Upozorenja nisu pomogla, pa je očito u pitanju udar na ovu državu i njen prosperitet.

Danas se ne zna kakvo je stanje i sa ostalim firmama Agrokora u Federaciji BiH i koliko su garantirale kredita za zagrebačku centralu. Riječ je, ipak, o strateški planiranom ulasku ruskog kapitala u Bosnu i Hercegovinu. Mnogi iskusni ekonomisti sumnjaju da je čitava ujdurma oko Agrokora svjesno izazvana kriza da se onda uvede ruski kapital koji će sva žarišta finansijski smiriti. Cijena tog ulaska je daleko veća nego što je to iznos kredita kojim se ulazilo u bespotrebno širenje firme na slovenački trgovinski prostor. Ako će se i politika novih vlasnika ponašati prema BiH kao i kapital, onda možemo biti mirni. Ali, niko ne zna da li će se sve ići glatko po toj logici?

Kao i u Srbiji blokirana je imovina Agrokora i Sberbank je ušao u posjed ove imovine. Početkom juna Sberbanka je predala trgovačkim sudovima u Srbiji zahtjeve za zabranu prodaje imovine poduzeća Frikom i Dijamant, koje posluju u sastavu Agrokora i zatražio prisilno izvršenje potraživanja nad udjelima u firmama MG Mivela koje je vlasništvo Jamnice, Nove Sloge iz Trstenika i Idee.

Dakle, šta nas čeka sa Agrokorom u Federaciji BiH? Vlada Federacije i državne vlasti nisu učinili na vrijeme ništa da spriječe moguće finansijske udare i vrlo sumnjivu budućnost kod ovakvih ekonomskih prevrata.

Ruski kapital ulazi u BiH. Paradoksalno je da su velika vrata za taj posao otvorena u Zagrebu.

Piše: S. Omeragić

Related posts