Crveni križ Bihaća pustio u rad prihvatni centar u cilju pomoći migrantima

Crveni križ grada Bihaća i službeno je danas stavio u rad prihvatni centar u Borićima kako bi se mogla pružiti pomoć migrantima koji dolaze u BiH.

Dogovoreno je da će prihvatni centar, nekadašnji đački dom u Borićima, biti jedinstveno mjesto na kome će Crveni križ grada Bihaća služiti hranu, osigurati dnevni smještaj i prvu medicinsku pomoć, saopćeno je iz CK grada Bihaća.

Tim je povodom danas u uredu gradonačelnika grada Bihaća održan sastanak kome su prisustvovali sekretar Crvenog križa grada Bihaća Selam Midžić, gradonačelnik Šuhret Fazlić, šef Međunarodne organizacije za migracije u BiH i subregionalni koordinator IOM-a za zapadni Balkan Peter Van der Auweraert i predstavnik IOM-a Bogdan Runić.

Jučer je izvršena deratizacija i dezinfekcija prostorija te su postavljeni kreveti.

Na sastanku su dogovoreni naredni koraci u saniranju prostorija te postavljanje sanitarnih čvoreva.

Ekipa Doma zdravlja pregledala je sve migrante te zbrinula povrede.

Na inicijativu generalnog sekretara Crvenog križa FBiH Namika Hodžića, Crveni polumjesec UAE isporučio je veću količinu prehrambenih i higijenskih paketa Crvenom križu Unsko-sanskog Kantona, za pomoć migrantima.

“Zbog sve većeg porasta i priliva migranata, Crveni križ grada Bihaća se stavio na raspolaganje u vidu smještaja i ishrane te na taj način olakšao ovim ljudima njihov put, a boravak u našem gradu učinio prijatnijim. Imamo dobar odnos sa migrantima, zahvaljuju nam se na gostoprimstvu te odlaze sa osmijehom na licu što je za nas najveća nagrada”, navodi lider mladih Crvenog križa grada Bihaća Amir Draganović.

Veliki broj volontera pomaže u dijeljenju obroka, trenutno ih je oko 50, a iz Crvenog križa grada Bihaća ističu kako im je najveća nagrada osmijeh i sreća koju vide na licima ljudi, koji zaista trebaju pomoć, saopćeno je.

Related posts