Objavljena imena uhapšenih bivših pripadnika 5. korpusa ARBiH

Pripadnici SIPA-e jutros su, kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, zbog zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva uhapsili Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta 5. korpusa Armije R BiH, te još 11 dužnosnika i pripadnika 5. korpusa Armije RBiH. Među njima je Ibrahim Nadarević, nekadašnji federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, potvrdio je to njegov advokat Asim Crnalić.

Identitet ostalih privedenih zvanično nije saopćen. No, u Krajini se spominju imena još nekoliko osoba za koja su boračka udruženja dobila informacije da su privedene.

Kako nezvanično saznajemo to su Safet Salihagić nekadašnji pripadnik bataljona vojne policije, Ibrahim Šiljdedić, Adis Zjakić i Hasan Ružnić iz Bihaća. U Velikoj Kladuši su, nezvanično, uhapšeni Hare Alešević i Fatmir Muratović, koji je u ratu bio komadant bataljona, a naši izvori spominju da je riječ o nosiocima visokog ratnog priznanja Zlatni ljiljan. U Ključu su uhapšeni Ejub Koženić i Huse Balagić, koji je također nosilac Zlatnog ljiljana, javlja Oslobođenje.

Mještanima Ključa i Sanice posebno je teško palo hapšenje Balagića za kojeg važe priče da je bio neustrašiv borac, ali i zbog činjenice da je u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 2010. godine izgubio obje kćerke koje su studirale u Bihaću.

Osumnjičeni su, kako je ranije najavljeno, privedeni u prostorije SIPA-e, a nakon kriminalističke obrade bit će predati postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.

Related posts