Bijeli luk sprečava infarkt

Jača imunitet i pomaže tijelu da ukloni toksine

Bijeli luk djeluje antibakterijski, a dokazana je njegova djelotvornost u snižavanju visokog krvnog pritiska i holesterola, arteroskleroze, sprečavanju koronarne bolesti srca i krvnih sudova i kod prevencije srčanog udara. 

Ako patite od svakodnevnih zdravstvenih problema kao što su prehlada, gripa ili gljivičnih infekcija, bijeli luk će u velikoj mjeri pomoći kod ovih tegoba. Pored toga, bijeli luk aktivno učestvuje u ublažavanju simptoma osteoartritisa, dijabetesa i povećane prostate.

Bijeli luk jača imunitet i pomaže tijelu da ukloni toksine, a u kombinaciji s medom i đumbirom ublažava i uklanja čak i propratne neželjene efekte hemoterapije. Bijeli luk je najbolje konzumirati sirov i to na prazan želudac jer je, u suprotnom, tijelu je znatno otežana apsorpcija svih njegovih hranljivih sastojaka.

Za ovaj napitak potreno vam je čehno bijelog luka, komadić đumbira, kašika meda i čaša tople vode. Izgnječite bijeli luk, a komadić đumbira izrendajte na sitno. Dodajte kašiku meda i dobro promješajte.  Mješavinu dodajte u čašu tople vode i još jednom sve dobro promješajte. Za bolji ukus i još jače djelovanje, u ovaj napitak možete da iscjedite i pola limuna. 

Svakodnevno uzimajte ovu kombinaciju na prazan želudac. Osećaćete se zdravije i biti puni energije, a vaš kardiovaskularni i imuni sistem će biti ojačani i zaštićeni.

Izvor: zdravlje.avaz.ba

Related posts