Bećirović: Najbolju ocjenu za HZ HB dao je fra Marković, to je najveći promašaj hrvatske politike

U Mostaru je obilježena godišnjica samoproglašene Hrvatske zajednice Herceg-Bosne a na obilježavanju je prisustvovao i predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović. On je izjavio da je to vrijeme ponosa.

“Diljem BiH i Hrvatske danas se pale svijeće i prisjećamo se teških vremena, vremena za povijest. HZ HB je vrijeme ponosa, ona ima prevelik značaj”, izjavio je Čović novinarima. On je rekao da nije bilo HZ HB – teško da bi bilo hrvatskog naroda.

SDP-ov zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovne Denis Bećirović Čovićevo prisustvo na obilježavanju godišnjice HZ HB ocijenio je sramotnim.

„Još jednom se potvrdilo da Dragan Čović glumi političara koji samo na riječima poštuje evropske vrijednosti, a u praksi djeluje kao advokat zločinačke politike. Vrijeme je da se to kaže javno, glasno i otvoreno. Dosta više prešućivanja istine“, rekao je Bećirović. Istakao je da je „obilježavanje godišnjice samoproglašene i nelegalne Hrvatske republike Herceg Bosne neprihvatljiv antidemokratski, anticivilizacijski i antiustavni postupak“. Tim nemoralnim činom, smatra Bećirović, veličaju se masovni zločini i etničko čišćenje.

„Istovremeno, to predstavlja vrijeđanje žrtava jer je nelegalna paratvorevina Herceg Bosna rezultat udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio podjela države Bosne i Hercegovine“.

Bećirović smatra da je „jednu od najboljih ocjena za tzv. Herceg Bosnu dao fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu“. On je početkom jula ove godine, podsjeća Bećirović, između ostalog, rekao: „U osnovi politika Herceg-Bosne je velikosrpski projekt koji je prihvatio Franjo Tuđman. Svatko iole pametan u Hrvatskoj i na ovim prostorima zna da je to najveći promašaj hrvatske politike novouspostavljene hrvatske države i ta politika kontinuirano traje. Ta politika sustavno razara bh. društvo, priječi integraciju BiH u Evropu. Ta politika izravno surađuje sa velikosrpskim projektom u Republici Srpskoj i ona se nigdje, u pravom smislu, ne zauzima za bosanske Hrvate“.

Bećirović smatra dalje da je licemjerno i perfidno Čović uspio da, kako je istakao, „pojedine domaće i međunarodne lakomislene političke faktore uvjeri kako se on zaista zalaže za cjelovitu, demokratsku i evropsku državu Bosnu i Hercegovinu“.

„Krajnje je vrijeme da shvatimo da Čović državu Bosnu i Hercegovinu poštuje samo na riječima, dok na djelu, iz godine u godinu, vuče isključivo poteze koji vode prema komadanju i podjeli države“.

Bećirović podsjeća da je „nelegalna Herceg Bosna označena kao rezultat udruženog zločinačkog poduhvata i u prvostepenoj presudi Haškog tribunala izrečenoj njenom vodstvu, koje je prvostepenom presudom osuđeno na više od stotinu godina zatvora“.

Nakon tzv. Herceg Bosne, kaže Bećirović, ostale su masovne grobnice i masovni zločini. O tome svjedoče Ahmići, Heliodrom, Dretelj, Vranica i obespravljeni i prognani građani nehratvaske nacionalnosti iz Stoca, Čapljine, Mostara, Prozora, Ljubuškog, dijela Srednje Bosne, Žepča, Posavine …

Država Bosna i Hercegovina, smatra Bećirović, se mora okrenuti budućnosti, razvoju, ekonomiji, obrazovanju i ispunjavanju kriterija za ubrzano pristupanje evroatlantskim integracijama. Bošnjaci, Hrvati, Srbi i Ostali moraju graditi bolju, pravedniju i ravnopravniju državu Bosnu i Hercegovinu. U takvoj državi, zaključio je, ne treba i ne smije biti mjesta za veličanje zločinaca i njihovih zločinačkih projekata.

Related posts