Mapa rizičnih putovanja: Opća sigurnost u BiH dobra, ali putevi najgori u Evropi

Organizacija Međunarodni SOS i kontrolni rizici istražila je u koje je zemlje najopasnije putovati te objavila mapu rizika za 2018. godinu. Zemlje su rangirane po sigurnosnoj situaciji, sigurnosti puteva te zdravstvenim rizicima.

Kada je riječ o općoj sigurnosti, idealne zemlje za putovanje su Norveška, Finska i Grenland, dok je najveći rizik putovati u Meksiko, Vencuelu, Kolumbiju i neke afričke i zemlje Bliskog istoka. Bosna i Hercegovina ima nizak rizik opasnosti i označena je žutom bojom, kao i SAD, Kanada i zemlje Evropske unije.

BiH ima srednji rizik kada je riječ o kategoriji zdravstvenog rizika, što je stepenicu niže od evropskih zemalja. U ovoj kategoriji BiH je u rangu sa Srbijom, Crnom Gorom, Albanijom, Makedonijom, Rumunijom…

Sigurnost na putevima nam je najgora kada je riječ o zemljama regije i EU pa se BiH nalazi u kategoriji umjerenog sigurnosnog rizika na putevima. Sve zemlje bivše Jugoslavije su rangirane stepenicu više od nas, dok je BiH u rangu s Albanijom. Ipak, globalno gledajući, sigurnost na putevima nam je mnogo bolja nego u Rusiji, Africi, zemljama Bliskog istoka i Kini.

Prema ovim mapama, idealne zemlje za putovanje su Finska, Norveška i Island koje imaju najmanje rizika u sve tri kategorije, dok većina afričkih zemalja ima najgore rezultate. U ekstremnoj kategoriji su Sirija, Mali, Libija, Južni Sudan, Afganistan, Somalija, Jemen, Meksiko, Pakistan i dijelovi Indije.

Related posts