Govedarica pod pritiskom Vučića da napusti vlast, Radončić već najavio ostavke ministara

Iako su predsjednik SDS-a Vukota Govedarica i ostali lideri Saveza za promjene javno poručili kako njihovi predstavnici neće napustiti državne institucije Bosne i Hercegovine, promjena ovog stava pokušava se izlobirati u Beogradu.

Naime, kako Vijesti.ba saznaju iz izvora bliskih Savezu za promjene, Vukota Govedarica dobio je poziv na sastanak u Beograd od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Navode da je nakon rezolutnog stava Govedarice da Srbi neće napuštati institucije BIH, Milorad Dodik od Vučića tražio da izvrši dodatni pritisak na lidera SDS-a te da ga ubijedi da posluša Dodikov zahtjev.

S druge strane, Vučićev interes je da regionu ali i međunarodnoj zajednici dokaže da je njegov stav presudan u odlukama političkih lidera iz Republike Srpske.

Hoće li lider SDS-a ostati pri svom stavu i očuvati stabilnost ili će ga promijeniti i doprinijeti još većoj kulminaciji krize nastale harangom iz Srbije nakon lažno prenesenih izjava člana Predsjedništva BIH Bakira Izetbegovića iz intervjua za DW, znat će se već početkom naredne sedmice kada bi sastanak Vučića i Govedarice trebao biti održan.

Paralelno sa ovim događajima, šef SBB-a Fahrudin Radončić je najavio ostavke ministara iz njegove stranke na državnom i entitetskom nivou čime se postavlja opravdano pitanje da li je i on u koordinaciji i dosluhu sa istim centrima moći koji vrše pritisak na Govedaricu najavio povlačenje iz vlasti i kreiranje haosa u BiH.

Related posts