Đurić: Ukidanje granice između Kosova i Albanije je nelegalno

“Upozoravam odgovorne u međunarodnoj zajednici da se ubrzana eskalacija tenzija, izazvana šovinističkom euforijom Prištine, mora zaustaviti. Sve ozbiljne posljedice koje mogu da proisteknu iz njihovog nečinjenja biće u punoj mjeri njihova odgovornost”, naveo je Đurić u saopštenju.

Prema njegovim riječima, ukidanje prelaza i kontrola predstavljalo bi grubo kršenje međunarodnih obaveza Prištine sa potencijalno nesagledivim posljedicama.

Đurić je naglasio da je svako politikantsko divljanje, poput ovog, samo stvaranje plodnog tla za nove sukobe i udaljava region od rješenja.

On je naveo da bi međunarodna zajednica morala da podsjeti Prištinu i Tiranu da je granica Srbije sa Albanijom dugačka 111 kilometara, te da prema Rezoluciji 1244 nije definisano ukidanje prelaza prema Albaniji, već je propisano prisustvo državnih organa Srbije na njima.

Premijer samoproglašenog Kosova Ramush Haradinaj objavio je jučer na svom Facebook profilu da više ne postoji granica Kosova prema Albaniji, te da će imati samo jednu zajedniču stanicu, a da će se u martu ući u fazu potpunog uklanjanja granice na osnovu šengenskih principa.

Izvor: Klix.ba

Related posts