Na berlinskom sudu počeo je proces “farmaceutskoj mafiji” koja je njemački zdravstveni sistem oštetila za čak 2,5 miliona eura.

Prvooptuženi je Edin S,. 47-godišnji državljanin BiH, koji je falsificirao više od 100 recepata za skupocjene lijekove.

Edin S. je u avgustu 2013. formirao kriminalnu grupu u kojoj su bile još tri osobe. Uposlenik jedne apoteke na berlinskom Mariendorfu kupio je podatke o bolesti pacijenta koje je predao Edinu S.

Potom je Bosanac Edin S., na osnovu tih nalaza, falsificirao recepte s kojima je preuzimao skupocjene lijekove prosječne vrijednosti između 5.000 i 10.000 eura.

Najskuplji lijek koštao je 23.104 eura! Nezakonito stečene lijekove Edin S. i njegova kriminalna grupa prodavali su u nekoliko berlinskih apoteka s “popustom” od 30 posto!

U novembru 2017. godine Edin S. je uhapšen u Srbiji i izručen Njemačkoj. Na početku suđenja, dok je slušao optužnicu, 47-godišnji državljanin BiH požalio se na bolove u grudima zbog čega je odveden u bolnicu.

Sudski psihijatar objasnio je da Edin S. pati od “teške depresije” zbog čega može samo dva puta sedmično, u maksimalnom trajanju od po tri sata pratiti suđenje. Proces je privremeno prekinut.