Bosanac Edin S. na sudu: Oštetio njemački zdravstveni sistem za 2,5 miliona eura

Na berlinskom sudu počeo je proces “farmaceutskoj mafiji” koja je njemački zdravstveni sistem oštetila za čak 2,5 miliona eura.

Prvooptuženi je Edin S,. 47-godišnji državljanin BiH, koji je falsificirao više od 100 recepata za skupocjene lijekove.

Edin S. je u avgustu 2013. formirao kriminalnu grupu u kojoj su bile još tri osobe. Uposlenik jedne apoteke na berlinskom Mariendorfu kupio je podatke o bolesti pacijenta koje je predao Edinu S.

Potom je Bosanac Edin S., na osnovu tih nalaza, falsificirao recepte s kojima je preuzimao skupocjene lijekove prosječne vrijednosti između 5.000 i 10.000 eura.

Najskuplji lijek koštao je 23.104 eura! Nezakonito stečene lijekove Edin S. i njegova kriminalna grupa prodavali su u nekoliko berlinskih apoteka s “popustom” od 30 posto!

U novembru 2017. godine Edin S. je uhapšen u Srbiji i izručen Njemačkoj. Na početku suđenja, dok je slušao optužnicu, 47-godišnji državljanin BiH požalio se na bolove u grudima zbog čega je odveden u bolnicu.

Sudski psihijatar objasnio je da Edin S. pati od “teške depresije” zbog čega može samo dva puta sedmično, u maksimalnom trajanju od po tri sata pratiti suđenje. Proces je privremeno prekinut.

Related posts