Članovi EP pozvali Von der Leyen da spriječi isplatu zamrznutih sredstava RS

U pismu predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, grupa europarlamentaraca izrazila je  zabrinutost zbog potencijalnih isplata 600 miliona eura EU fondova Republici Srpskoj.

Kako se navodi u pismu koje je van der Leyen upućeno na inicijativu europarlamentarke Tineke Strik, sredstva koja uključuju ulaganja u putne i željezničke veze na Koridoru V, trenutno su zamrznuta zbog opasne secesionističke politike predsjednika RS-a Milorada Dodika.

– Ove politike direktno štete suverenitetu Bosne i Hercegovine i njenoj evropskoj budućnosti – navodi se u pismu.

Izražava se zabrinutost zbog, kako se dodaje, potencijalnog obnavljanja fondova EU, jer “secesionistički zakoni i prijedlozi nisu zvanično povučeni”.

– Štaviše, kontinuirani angažman rukovodstva entiteta RS sa Rusijom, uključujući i izražavanje podrške ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine i njihovim nezakonitim “referendumima” za aneksiju ukrajinske teritorije, dokazuje da nije vrijeme da se obnovi finansiranje ovih projekata u RS-u – poručuje se u pismu.

S obzirom na mađarsku blokadu sankcija EU prema onima koji su odgovorni za trenutnu krizu, ova sredstva su, navodi se u pismu, jedina poluga koju EU trenutno ima nad rukovodstvom RS.

Upućen je poziv predsjednici Von der Leyen da interveniše i osigura da finansiranje EU prema RS ostane suspendirano dok njeno rukovodstvo ne pokaže ozbiljnu promjenu kursa i zvanično povuče secesionističke zakone, navodi se u pismu koje su potpisali Tineke Strik (Zeleni/EFA izvjestilac u sjeni za BiH), Michael Gahler (EPP koordinator za vanjske poslove), Tonino Picula (S&D koordinator za vanjske poslove), Hilde Vautmans (koordinatorica za vanjske poslove, Renew), Reinhard Bütikofer (koordinator za vanjske poslove Zelenih/EFA), Paolo Rangel (izvjestitelj EPP za BiH), Dietmar Köster (S&D izvjestilac u sjeni za BiH), Klemen Grošelj (Renew, izvjestilac u sjeni za BiH).

Izvor: Vijesti.ba / FENA

Related posts