Život s multiplom sklerozom u BiH: Oboljelima problem dostupnost lijekova, godišnje im treba 20.000 KM

Multipla skleroza predstavlja hronično autoimuno oboljenje koje napada centralni nervni sistem, a dovodi do invalidnosti kod velikog broja mladih osoba. Poznata i kao bolest s hiljadu lica, multipla skleroza ne štedi ni građane Bosne i Heregovine kojima je za liječenje imunomodulatornom terapijom godišnje potrebno blizu 20.000 KM.

Veliki problem predstavlja i nedostatak lijekova nakon dijagnosticiranja bolesti te oboljeli na terapiju čekaju i do dvije godine, što znatno utječe na razvoj bolesti.

Prof. dr. Dževdet Smajlović, šef Odjeljenja za cerebrovaskularne bolesti Klinike za neurologiju Univerzitetsko-kliničkog centra (UKC) u Tuzli kaže da je dijagnosticiranje multiple skleroze izuzetno kompleksno te da ne postoji simptom ili znak koji ne može zahvatiti centralni nervni sistem.

“Mi smo s naše klinike potpuno spremni odgovoriti i najvećim kliničkim izazovima u postavljanju dijagnoze i liječenju ove vrlo kompleksne bolesti”, kaže on.

Iako je prije deset godina u svijetu ustanovljeno 11 vrsta lijekova za liječenje multiple skleroze, tek nekoliko ih je dostupno u Bosni i Hercegovini.

Pacijenti na lijek čekaju dvije godine

Problem je i u tome što ni oni medikamenti koji trenutno postoje na našem tržištu odmah ne mogu biti stavljeni na raspolaganje pacijentima kojima je tek dijagnosticirana ova bolest.

Naime, šef Klinike za neurologiju UKC-a u Tuzli dr. Adnan Burina kaže da nakon dijagnosticiranja ovog oboljenja pacijent novac za grupu lijekova od Fonda solidarnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH, zbog procedure, dobija tek okvirno za dvije godine.

“To je enormno dugo i nedopustivo vrijeme. Nažalost, mi drugu opciju nemamo te s tim vremenskim prostorom moramo biti zadovoljni”, kaže Burina.

Za razliku od svih ostalih regija u Federaciji Bosne i Hercegovine ova situacija je znatno drugačija u Tuzlanskom kantonu, gdje građani imaju priliku odmah nakon dijagnosticiranja dobiti terapiju, s obzirom na to da Zavod zdravstvenog osiguranja ovog kantona drugačije pristupa problemu.

Nažalost, ovim dolazimo do zaključka da pacijenti u Federaciji BiH ne uživaju isti tretman.

“Trenutno je desetak pacijenata na tretmanu imunomodulatornom terapijom o trošku Tuzlanskog kantona, a njima je terapija ordinirana onda kada je to i bilo neophodno učiniti. Ovo je razlika u Tuzlanskom kantonu, jer ovaj kanton ima drugačiji pristup pacijentima, što je pohvalno”, naveo je Burina.

Konkretnih podataka o tome koliko je u BiH oboljelih od multiple skleroze trenutno nema, s obzirom na to da epidemiološka studija na državnom nivou nije izrađena.

Kada je riječ o Tuzlanskom kantonu, prema procjenama u ovom trenutku postoji okvirno 27 registrovanih osoba s multiplom sklerozom.

Od gubitka vida do potpune paralizovanosti

Multipla skleroza se može desiti svakome, a težina simptoma (od gubitka vida do potpune paralizovanosti) različita je kod svake osobe. Češće obolijevaju žene, a na nastanak bolesti utječu brojni faktori.

Bolest najčešće obuhvata radno sposobnu populaciju u dobi od 20 do 40 godina, a još uvijek nije egzaktno utvrđeno šta je njen uzročnik.

Također, ne postoji ni lijek kojim bi ona bila u potpunosti izliječena.

“Onesposobljenost nije problem samo za pacijenta, nego i za njegovu porodicu. Tu imamo i ekonomski problem, jer je riječ o mladim ljudima koji su u radno sposobnom periodu života, a onesposobljenost je jedan od vodećih znakova kroz razvoj bolesti”, kaže prof. dr. Mirjana Vidović iz tuzlanske Klinike za neurologiju.

Kada je riječ o trenutno dostupnim terapijama, različite su metode apliciranja, a pored injekcija, pacijentima u BiH odnedavno su na raspolaganju i tablete.

Trenutno je u procesu registracija još jednog lijeka koji bi se uskoro mogao naći na tržištu u BiH, čime će biti stvorena mogućnost za kvalitetniju medikamentoznu terapiju.

Inače, 30. maj se obilježava kao Svjetski dan multiple skleroze, a tuzlanska Klinika za neurologiju u saradnji s Udruženjem oboljelih o multiple skleroze TK i Udruženjem studenata Medicinskog fakulteta Medicus nizom aktivnosti obilježava ovaj datum te ukazuje na značaj dijagnosticiranja i liječenja bolesti s hiljadu lica.

klix.ba

Related posts