Život pored jezera i dalje ispunjen zebnjom

Ekipa RTV „Sana“ posjetila je Gornju Sanicu čiji stanovnici, tri godine od misterioznog nestanka, pa ponovne pojave malog jezera koje se nalazi u ovom mjestu, i danas žive u strahu i neizvjesnosti za sopstvenu te bezbjednost njihove imovine. Kažu kako se u pomenutom vremenskom periodu nije događalo ništa neobično, ali ih plaše rezultati provedenog istraživanja tla na ovom prostoru.

Prema tim rezultatima, kako ističu, jezero i okolne kuće su smještene na kraškom zemljištu ispod kojeg se nalazi duboka razdjelina te nije isključeno da se slične pojave opet dogode.

„Pokušavamo da živimo mirno, ali je uvijek prisutna neka doza neizvjesnosti, pa i straha. U jezero se vratila voda, ponovo smo ubacili ribe u njega i sve izgleda uobičajeno. Ipak, slike od prije dvije godine su još žive u našim mislima.“, kažu mještani.

Prisjećaju se kako je jezero prije dvije godine preko noći „iscurilo“ u zemlju, a na njegovom mjestu ostao ogromni krater čija je dubina iznosila preko deset metara. „Rupa je progutala ogromnu vrbu koja je rasla uz jezero, kao i nekoliko stabala voća.

Ubrzo su se obale jezera počele obrušavati, te su ugrozile vikend kuću i pomoćni objekat koji su bili izgrađeni u neposrednoj blizini obale. Bili smo u strahu za svoje kuće i živote.“, prisjećaju se članovi porodice Ćemal, čije se imanje nalazi uz ovaj lokalitet. U međuvremenu, bili su prisiljeni da uklone objekte kojima je prijetilo rušenje, te da se poslije nekoliko dana jezero vratilo, a ogromni krater ponovo ispunio vodom.

Mještani su potom, uz pomoć Civilne zaštite iz Ključa, izvršili sanaciju obala, a povratkom vode zaustavljeno je njihovo obrušavanje. Ćemalovi kažu kako su ovoj neobičnoj pojavi pripisivana i natprirodna svojstva, te se ona povezivala sa smrću Hasana Ćemala, koji je godinama brinuo o jezeru i cijelom lokalitetu oko njega. Njemu je to bila životna zanimacija, vrijeme je provodio uz jezero, pazio na ribe i uređivao obale i voćnjak.

Tačno četrdeset dana od njegove smrti, jezero je nestalo i počele su se dešavati čudne stvari. Tada pričalo kako je Hasan povukao jezero sa sobom, ali u porodici Ćemal ipak smatraju da ova pojava ima svoje prirodno objašnjenje.

Related posts