Dodik dijeli milion eura iz Srbije za FBiH : U Bosanski Petrovac 100 000, a u Bosansku Krupu 50 000 eura

Radovi na putnoj infrastrukturi, izgradnje obdaništa, sporteske dvorane i trga, te rekonstrukcije pješačkog mosta, studentskog doma… sve su to projekti koji će se realizovati od 5,5 miliona evra pomoći iz Srbije.

Jedan milion evra ide za opštine u Federaciji sa većinskim srpskim stanovništvom. Za Drvar 350 000, u Grahovo i Glamoč po 200 000, u Bosanski Petrovac 100 000, a u Bosansku Krupu 50 000 evra.

Ovo je dogovor koji je danas Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske postigao sa načelnicima i gradonačelnicima iz oba entiteta Bosne i Hercegovine koji su konkretnim projektima aplicirali.

“Ovdje su jasno uspostavljene procedure. Za utrošak tih sredstava moraju da se poštuju procedure predviđene zakonima RS. Potpuna transparentnost u pogledu izvođenja i realizacije projekta, kao i to da se ti projekti moraju završiti u cjelosti. Znači ako je novac nedostajeći od raspodjele ovih sredstava, moraju se naći druga sredstva i neće se kretati u projekat dok se ne obezbjedi taj dodatni nivo sredstava jer ne želimo da taj novac upotrijebimo u nezavršene objekte ili nešto slično”, izjavio je nakon sastanka Milorad Dodik.

Ova sredstava predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je obećao početkom septembra nakon sastanka sa Dodikom i premijerkama Srbije i RS Anom Brnabić i Željkom Cvijanović.

/N1

Related posts