Zijo kojem je u ratu ubijeno devet članova porodice postao otac

Ziju Ribića život nije mazio. Dijete je odraslo u ratu u kojem mu je ubijena kompletna porodica.

Imao je samo osam godina kada su pripadnici paravojne formacije “Simini četnici” u Skočiću kod Zvornika ubili devet članova njegove porodice, među kojima oba roditelja, šest sestara i brata. Osmogodišnji Zijo jedini je preživio strijeljanje.

Njegovu sestru Zlatiju prije pogubljenja su silovali. Majku su mu ubili u poodmakloj trudnoći s dvogodišnjim sinom u naručju.

“Sjećam se da sam govorio da želim kod majke. Dragana koja je i svjedočila na sudu, pa je oslobođena, mi je rekla ‘Sad ćeš ti kod majke’, uhvatila me za ruku i odvela ispred kamiona, nakon čega sam čuo pucanj i osjetio da me nešto ubolo u vrat – bio je to ubod nožem. Sljedeća scena je buđenje na leševima, preko leševa sam izašao na drugu stranu jame, čuo sam vriske”, rekao je Zijo novinarima kada je prije nekoliko godina išao da identifikuje svoje sestre čije su kosti pronađene u masovnoj grobnici u Kozluku, piše Index.ba.

Nakon strijeljanja koje je preživio, Ziju su sa povredama lijeve ruke i vrata pronašla dva srpska vojnika koji su ga prebacili u bolnicu, a potom je izmješten u Institut “Simo Milošević” u Igalu u Crnoj Gori, gdje je zbog teških trauma i poremećaja sna boravio dvije godine.

Zijina jedina želja bila je da pokuša nastaviti normalan život. U Domu za djecu bez roditelja je bio do 2005. godine, školu za kuhara je vanredno završio i to sve platio sa svoje štedne knjižice iz sredstava nevladinih organizacija.

Određeni vremenski period ovaj danas 32-godišnjak proveo je i u Italiji, a po povratku u našu zemlju posao kuhara je pronašao u Hotelu Tuzla. S obzirom na to da nije imao svoj krov nad glavom, menadžment ovog hotela ponudio mu je smještaj u jednoj od soba.

Krajem 2016. godine Ziju je dočekao zaokret kada je dobio ključeve socijalnog stana u naselju Ši Selo u Tuzli. Stan mu je dodijeljen po Javnom pozivu za podnošenje zahtjeva za dodjelu u zakup socijalnih stambenih jedinica na području Tuzle u okviru projekta “Sistem socijalnog stanovanja”.

U stan se uselio u januaru prošle godine, a danas, nakon malo više od godinu dana Zijo je na svom Facebook profilu objavio najljepše vijesti, a to je da je postao otac. Zijo je nekoliko puta istakao kako u njegovom životu nema mjesta mržnji i poručivao je kako je ubicama oprostio jer želi normalno živjeti.

Related posts