Sanski Most: Medvjed se pogostio medom

Sve su češći slučajevi na području Unsko sanskog kantona da medvjedi silaze u blizinu naseljenih mjesta i nanose štetu, a poslednji takav slučaj dogodio se prije nekoliko dana na području sela Šehovci, koje je udaljeno dva kilometra od Sanskog Mosta. Mještaninu Feridu Trožiću, medvjed je uništio košnicu te se pogostio medom.

Trožić kaže kako se vidi da je životinja razvalila košnice i pojela med., te da se nikad do sada nije dešavalo da medvjed dođe ovako blizu sela. On smatra kako se životinja spustila s obronaka obližnje planine Behremaginice u potrazi za hranom. Inače, u poslednje vrijeme učestali su ovakvi slučajevi, a nasrtaji medvjeda na pčelinjake zabilježeni su u okolici Bihaća, te na području nekoliko podgrmečkih sela između Sanskog Mosta i Bosanske Krupe.

Lovci objašnjavaju kako se medvjedi sve češće spuštaju u niže predjele u potrazi za hranom zbog toga što je zbog dugotrajne suše u područjima gdje žive u značajnoj mjeri manje voća i šumskih plodova kojima se hrane. Iako se brojno stanje medvjeda u šumama na području USK u značajno povećalo, ove životinje su i dalje strogo zaštićene zakonom, tako da je lov na medvjeda strogo kažnjiv. Ipak, smatra se kako će se zbog početka lovne sezone i prisustva lovaca u šumama ove životinje povuići u više predjele.

Related posts