Žena kašljala toliko da joj je od naprezanja puklo rebro

Žena (66) iz Massachusettsa je kašljala toliko snažno da joj je od naprezanja puknulo jedno rebro, stoji u novom izvještaju u naučnom časopisu New England Journal of Medicine.

Neimenovana gospođa potražila je ljekarsku pomoć nakon što se više od dvije sedmice borila sa suhim, neproduktivnim kašljem. Ljekarima se osim toga požalila na bol na desnoj strani tijela gdje je imala masnicu koja se protezala od završetka rebara do kuka.

Pregled CT-om otkrio je prijelom na devetom rebru, zbog čega se pojavila masnica i zbog čega je trpjela bolove, ali i hijatalnu herniju koja je nastala kao posljedica puknuća rebra, piše Daily Mail.

Prva dijagnoza koju su joj postavili bila je gripa, no kako joj se stanje nije popravljalo, vratila se doktoru. Bila je pozitivna na hripavac, infekciju dišnog sistema, premda se osam godina ranije vakcinisala protiv te bolesti.

Hripavac, pertusis ili magareći kašalj zarazna je bakterijska infekcija pluća i dišnih putova. Prvi su simptomi slični prehladi, poput curenja nosa, crvenila očiju, boli u grlu i lagano povišene temperature.

66-godišnjakinja je nakon dijagnoze dobila antibiotike, a nakon operacije se posve oporavila.

Vijest o ovom slučaju objavljena je samo koji dan nakon što su britanski ljekari upozorili da se ne blokira protok zraka kroz usta i nos kod kihanja zbog slučaja 34-godišnjeg muškarca s rupturom grla koji je začepio nos i zatvorio usta pokušavajući zaustaviti kihanje. Suzdržavanjem je razderao mekano tkivo u grlu zbog čega je došlo do rupture ždrijela.

Related posts