Završeni 26. "Slobodarski dani viteškog grada Bužima"

Dvadeset i šesti Slobodarski dani viteškog grada Bužima završeni su obilježavanjem dvadeset i devetog rođendana 505. Viteške brigade nizom sadržaja.

Ovogodišnja završna manifestacije  i obilježavanje 29. rođendana 505. viteške brigade počela je svečanim prijemom brojnih zvanica i gostiju iz cijele Bosne i Hercegovine i R Hrvatske u Centru za kulturu, sport i informisanje Bužim. Općinski načelnik Mersudin Nanić  zahvalio  se svim gostima koji su stigli u Bužim da  zajedno sa narodom i borcima Bužima obilježe završnicu manifestacije i 29. rođendan brigade, a posebno predstavnicima svih VITEŠKIH brigada iz svih Korpusa Armije R BiH koji  su ove godine  uveličali  ovu  godišnjicu.

Nakon prijema građani i brojne delegacije  posjetile  su Turbe generala Izeta Nanića, gdje je odata počast, položeno cvijeće i proučena Fatiha.

Član predsjedništva BiH Šefik Džaferović, načelnik općine Mersudin Nanić, Rasima Nanić majka generala Izeta Nanića i supruga generala Safija Nanić su nakon odavanja počasti poginulim pripadnicima brigade svečano postavili kamen temeljac za izgradnju Muzeja 505. Viteške brigade koji će se graditi na prostoru iznad Turbeta.

Druženje zvanica je nastavljeno je uz “Krajišku sofru” ispred  Sportske dvorane Bužim koju su organizirale vrijedne članice Udruženje žena “Izvor” iz Bužima.

Na samom početku završne manifestacije koja je održana na Trgu Alija Izetbegović predstavljene su sve VITEŠKE brigade i njihove ratne zastave iz svih Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine te ratna zastava policije. U nastavku programa prikazana  je skraćena verzija  dokumentarnog filma ”Devet heroja”  koji je rađen u produkciji Federalne televizije  2019/20. godine.

Završnoj manifestaciji “Slobodarskih dana viteškog grada Bužima” prisustvovali su član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, te  brojni državni, federalni, kantonalni, općinski i drugi predstavnici, kao i predstavnici Islamske zajednice, boračkih udruženja i organizacija, predstavnici viteških brigada Armije R BiH, te brojni drugi gosti.

Pored načelnika općine Mersudina Nanića  prisutnim gostima i  građanima obratili su se  Edham Eminić, predsjednik Organizacionog odbora “Slobodarskih dana viteškog grada Bužima”, Sead Jusić ratni komandant 505-te viteške brigade, ministar za pitanja boraca u Vladi F BiH Mirza Terzo i član predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Izvor: opcinabuzim.ba

Related posts