Zaposleni u FB imaju opciju za koju niko nije čuo

U javnost je procurila informacija da su zaposleni u Facebooku dobijali posebno obavještenje, tzv. “Sauron Alert”, odnosno Sauronovo upozorenje (prema liku iz “Gospodara prstenova”), ako bi neko od drugih zaposlenih pokušao da im uđe u profill. “Obični” korisnici nisu imali na raspolaganju tu opciju.

Facebook “običnim” korisnicima šalje poruku upozorenja ukoliko neko pokuša da se uloguje na njihov profil sa “neobičnog mjesta”. Na primjer, ako se redovno uloguju u jednom gradu, a onda odjednom dođe zahtjev za ulogovanjem iz grada u drugoj državi.

Međutim, ako se na nalog “običnog” korisnika uloguje neko iz Facebooka, takvog upozorenja neće biti. Treba li podsjećati na slučaj sada bivšeg zaposlenog Facebooka koji se hvalio da može da uđe na bilo čiji profil?

Facebook priznaje da postoji “Sauron Alert”, ali i da je razmišljao o uvođenju istog načina obavještavanja i za “obične” korisnike, piše Zimo.

Iz Facebooka dodaju da samo određen broj zaposlenih ima ovlašćenje za pristup računima korisnika i da svako pristupanje mora da bude opravdano. Ako zaposleni pristupi bez validnog razloga, slijedi mu otkaz.

Naravno, ako ga u tome uhvate…

(zimo.dnevnik.hr)

Related posts