Bol, tuga i suze na licima roditelja i djece: Skoro 300 učenika u Bihaću neće nastaviti školovanje (VIDEO)

Nakon što je krajem prošle sedmice Ministarstvo za obrazovanje USK-a poništilo Odluku o osnivanju medicinskih razreda za Katolički školski centar, 300 učenika, od toga 139 novoupisanih, neće nastaviti školovanje za medicinske i zubotehničare. Barem ne u Bihaću-saopćeno je sinoć roditeljima.

Roditelji 300 djece koja su pohađala Medicinsku školu Katoličkog školskog centra u Bihaću kažu-dovedeni smo pred svršen čin. Sudeći po njihovim reakcijama na sinoć održanom roditeljskom sastanku kada su obavješteni da njihova djeca nemaju mogućnost školovanja, priča oko KŠC-a daleko je od gotove.

A prethodnih mjeseci, i pored održanih sastanaka vlasti Unsko-sanskog kantona sa predstavnicima osnivača KŠC-a Banjalučkom biskupijom, KŠC nije ispunio uslov-ovjerenu trogodišnju bankovnu garanciju. Zbog toga je i prije početka školske godine, krajem prošle sedmice, ovdašnje Ministarstvo obrazovanje odbilo zahtjev KŠC-a za nastavak rada medicinskih odjeljenja. 2013. godine KŠC je imao ovu dozvolu, koja je ukinuta ove godine, a ipak je ovaj Centar raspisao konkurs za upis učenika u medicinsku školu.

Medicinska odjeljenja u KŠC-u nisu proglašena javnim interesom, za razliku od Gimnazije i Osnovne škole koje od osnivanja Katoličkog školskog centra funkcionišu bez problema.

federalna.ba

Related posts