Zakon o zabrani pušenja: Vlada RS povukla Nacrt, iz FBiH se čeka prijedlog

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o povlačenju iz skupštinske procedure Nacrta zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Prema odredbama pomenutog Nacrta zakona, pušenje u svim ugostiteljskim objektima na teritoriji RS-a bilo bi u potpunosti zabranjeno. Ipak, iz Vlade tog entiteta odlučili su da Nacrt mora ići na doradu prije slanja u dalju skupštinsku proceduru.

To se prvenstveno odnosi na razmatranje pritužbi hotelijera i vlasnika drugih ugostiteljskih objekata, koji smatraju da je zakon kojim bi se u potpunosti zabranilo pušenje u ugostiteljskim objektima i na drugim javnim mjestima pretjerano rigorozan.

Odluku Vlade RS-a da se ponovo razmotri Nacrt zakona pozdravili su iz Udruženja građana “Ma kuš na me”, koje se protivi uvođenju potpune zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima u BiH.

– Oduševljeni smo ovom odlukom, kao i činjenicom da se ponuđeni ekonomski pokazatelji utjecaja ovakvog zakona na privredu nisu zanemarili – izjavili su predstavnici Udruženja.

Isti Nacrt zakona u Federaciji BiH već je prošao skupštinsku proceduru, kao i period javne rasprave. Međutim, ni četiri mjeseca nakon toga, privrednici i drugi građani koji su učestvovali u javnoj raspravi nemaju informaciju od Vlade Federacije šta je od njihovih primjedbi eventualno prihvaćeno, a šta nije.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva kažu da je prijedlog zakona još u pripremi.

– Cilj javne rasprave i jeste da svi kažu svoje komentare i sugestije. Prilikom izrade prijedloga, Ministarstvo treba obraditi sve komentare i u dijelu prijedloga zakona koji se zove “mišljenja na zakon” navesti sve te komentare i obrazložiti zašto se prihvaćaju, ne prihvaćaju ili djelomično prihvaćaju. To je standardna procedura za svaki zakon. Radimo na pripremi prijedloga, ali ne možemo u ovom trenutku prejudicirati kada će biti završen obzirom na obimnost komentara i sugestija. Kada bude pripremljen i poslan u daljnju proceduru, o tome ćemo obavijestiti javnost – navode iz Ministarstva.

Do sada je jedino skupština Brčko Distrikta završila procedure usvajanja novog zakona. U Brčko Distriktu usvojen je zakon kojim se vlasnicima ugostiteljskih objekata do 50 metara kvadratnih površine omogućava da se opredijele za to da li će njihov objekat biti namijenjen za pušače ili za nepušače.

Slično rješenje predložili su ugostitelji i u Federaciji i Republici Srpskoj.

Izvor: Faktor

Related posts