Zakazana sjednica Ustavnog suda BiH bez sudija iz RS

Ustavni sud BiH na vanrednoj sjednici 19. juna prošle godine je promijenio pravila koja mu sada omogućavaju da radi bez srpskih sudija

Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, zakazala je za 18. januar plenarnu sjednicu ove pravosudne institucije na kojoj neće učestvovati niti jedan sudija reda srpskog naroda, zato što je Zlatko Knežević početkom godine otišao u prijevremenu penziju. 

Ustavni sud BiH na vanrednoj sjednici 19. juna prošle godine je promijenio pravila koja mu sada omogućavaju da radi bez srpskih sudija. 

Zakazana sjednica

Još 2022. godine mandat je istekao Miodragu Simoviću, dok je Knežević na sopstveni zahtjev otišao u prijevremenu penziju. 

Od 3. januara u Ustavnom sudu BiH je dvoje sudija iz reda bošnjačkog, te jedan iz hrvatskog naroda. Također, tu su Albanac, Švicarkinja i Njemica, koje je izabrao Evropski sud za ljudska prava.

Najmanje šest puta u postdejtonskoj BiH RS je predlagala zakon o Ustavnom sudu i insistirala da se stranci vrate u svoju zemlju, piše RTRS.

Na plenarnoj sjednici 18. januara Ustavni sud BiH bi trebao razmatrati zahtjev Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti člana osam Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS. 

Riječ je o zahtjevu za donošenje privremene mjere kojom bi Ustavni sud obustavio primjenu tog člana do donošenja konačne odluke Suda o zahtjevu za ocjenu ustavnosti.

Taj predmet je spojen sa zahtjevom 14 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti i drugih odredaba Krivičnog zakona RS.

Zvizdićev zahtjev

Zvizdić je krajem augusta prošle godine, kao ustavom ovlašteni predlagač, Ustavnom sudu BiH predao zahtjev za ocjenu ustavnosti člana osam Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS koji se zapravo odnosi na novo krivično djelo protiv časti i ugleda.

– U svojstvu ovlaštenog podnosioca uputio sam Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se kriminalizuje kleveta. Takav zakon imao bi u primjeni negativne posljedice po slobodu govora na teritoriji cijele BiH, a posebno bi otežao rad medijima – objavio je Zvizdić nakon podnošenja apelacije.

NSRS usvojila je 20. jula prošle godine Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS kojim se uvode krivična djela protiv časti i ugleda – kleveta, iznošenje ličnih i porodičnih prilika i javno izlaganje poruzi.

Na dnevnom redu sjednice 18. januara je i zahtjev Bakira Izetbegovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, za ocjenu ustavnosti odredaba Pravilnika o uniformama Oružanih snaga BiH.

Ustavni sud bi trebalo da razmatra i zahtjev Darka Popovića za ocjenu ustavnosti rješenja Ustavnog suda RS od 25. oktobra 2023. godine i rješenja Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci od 26. novembra 2022. godine.

Izvor: Avaz.ba

Related posts