Yildirim posjetom Tunelu spasa završio posjetu Bosni i Hercegovini

Obilaskom Tunela spasa, premijer Republike Turske Binali Yildirim završio je dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.Nešto više od pola sata trajala je posjeta sarajevskom ratnom tunelu ili “Tunelu D-B” koji je stanovnicima opkoljenog glavnog grada BiH otvorio vrata nade za spas brojnih života pod vatrenim obručom agresorske artiljerije, a koji je turski premijer posjetio u pratnji Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Ranije danas, Yildirim je položio cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači i posjetio Galeriju 11/07/95.

Premijer Republike Turske Binali Yildirim prvog dana posjete BiH, u četvrtak, imao je sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, članovima Predsjedništva BiH i članovima kolegija Parlamentarne skupštine BiH.

Održan je i sastanak delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske.

Turski premijer je u četvrtak, nakon sastanka sa Zvizdićem, izjavio da će Turska, kao što je to radila i ranije, podržavati članstvo BiH u NATO-u. Također, Turska, kako je kazao, pruža podršku BiH, ali i drugim zemljama regije, kada je riječ o ostvarivanju ciljeva na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Yildirim, koji se prvi put nalazi u službenoj posjeti BiH, predvodi brojnu delegaciju turskih zvaničnika, među kojima je zamjenik premijera Recep Akdag, šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu, ministar ekonomije Nihat Zeybekci, ministar transporta i komunikacije Ahmet Arslan i predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbas.

Related posts