Ron Haviv ponovo u Sarajevu: Fotografije kao svjedočanstvo ratnih strahota u BiH

U sarajevskoj Vijećnici večeras je otvorenjem izložbe Rona Haviva pod nazivom “Shadow of Memory” započeo program Modul Memorije 2018.

Svjetski poznati fotoreporter čiji je objektiv ovjekovječio i upoznao svijet o mnogim ratnim prizorima iz Bosne i Hercegovine, dobitnik je nagrade koju projekt Modul memorije u Sarajevu, prvi put otkad postoji, dodjeljuje za poseban doprinos očuvanju kulture sjećanja.

Priznanje mu je večeras na ceremoniji u Vijećnici uručio Nihad Kreševljaković, jedan od pokretača programa Modul memorije.

Vizuelno, nagrada je statua od stakla s karakterističnom napuklinom u sredini kakva nastaje od puščanog zrna.

Saradnica Rona Haviva u projektu “Biografy of Photo” dr. Lauren Walsh, kao moderatorica u dijelu večerašnje ceremonije u Vijećnici, upitala ga je zašto je ovu izložbu naslovio “Sjena uspomene” i zašto neke od fotosa predstavlja prvi put nakon 25 godina od njihovog nastanka. Odgovorio je da želi podsjetiti svijet na lekciju iz teških vremena sad kad i dalje, u pojedinim tačkama svijeta, bjesne sukobi ne bi li te slike uticale na svijest barem nekog pojedinca koji može zaustaviti sadašnje patnje. – Ron Haviv jednom je rekao – prvo sam čovjek, pa tek onda fotograf. Zbog svega što je uradio i što radi svih ovih godina bez prestanka, vjerujemo da kao čovjek objedinjuje samu suštinu onoga čemu je Modul memorije posvećen, a to je umjetnost i ljudsko djelovanje kao spoj estetike i etike – rekao je Nihad Kreševljaković uručujući mu priznanje.

“Dok provodim više vremena s “novim” radom, prisiljen sam ponovo doživjeti ono što sam bio zaboravio. To me podsjeća da svaki pojedini trenutak, bilo da je fotografisan ili ne, ima pravo da ga se vidi, osjeti i razumije. Kako je vrijeme promicalo, uspomene nastavljaju živjeti ispod površine, čekajući da budu probuđene i ponovo viđene. Sada je vrijeme da rasvijetlimo moje sjene iz prošlosti”, zapisao je autor fotosa.

“Shadow of Memory” je izložba rijetko objavljenih ili nikada viđenih fotografija svjetski poznatog fotografa Ron Haviva, iz perioda rata u Bosni i Hercegovini.

Posjetitelji su večeras imali priliku vidjeti fotografije koje su tematski podijeljene na sedam različitih priča zabilježenih u vrijeme agresije na BiH: “Sarajevo-6. april”, “Bijeljina”, “Život u ratu”, “Logori”, “Ponovno ujedinjenje”, “Vojnici” i “Srebrenica”. Mnogima su se vratila sjećanja na ratne dane.

Njegove fotografije su bezvremensko svjedočanstvo svih zlodjela koja su se dešavala u našoj zemlji. Nerijetko je i njegov život bio u opasnosti. Zahvaljujući njegovim fotografijama iz Bijeljine, u svijet je otišla slika o stvarnoj prirodi rata u Bosni i Hercegovini.

Iako su ga Arkanovi Tigrovi upozoravali da ne fotografiše njihova zlodjela, ovaj 49-godišnji fotoreporter smogao je hrabrosti da to uradi. Tako je nastala fotografija koja je postala simbol etničkog čišćenja a na kojoj se vidi kako Bojan Golubović šutira i ubija bošnjačke civile u Bijeljini 31. marta 1992. godine.

Za njega ovo nije bilo prvi put da svjedoči egzekuciji nedužnih civila. Ali, tada je obećao sebi da će učiniti sve kako bi dokumentovao užasne zločine. Njegove fotografije korištene su na suđenju protiv Radovana Karadžića, ali i u drugim procesima.

Zbog svega, bio je na Arkanovoj listi za odstrel, ali je srećom izbjegao ovu “smrtnu presudu”.

Havivom izložbom otvoren je Modul Memorije 2018. Riječ je o kulturološkom programu koji se bavi očuvanjem kulture sjećanja, imajući kao motiv to da se stvari iz prošlosti ne smiju zaboraviti, i kako se iz njih mora učiti, jer se jedino na taj način neće ponoviti.

Na otvorenju uglednom fotoreporteru je uručena nagrada za poseban doprinos očuvanju kulture sjećanja.

Related posts