WHO: Više od osam hiljada djece liječeno od akutne pothranjenosti u Gazi

Više od 8000 djece mlađe od pet godina liječeno je u Pojasu Gaze zbog akutne pothranjenosti, a 28 ih je umrlo, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Značajan dio palestinskog stanovništva koji je predmet intenzivne kampanje odmazde nakon krvavog napada na Izrael 7. oktobra, sada se suočava s katastrofalnom nestašicom hrane i uvjetima bliskim gladi, objasnio je šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus tokom brifinga za novinare u Ženevi.

“Uprkos izvještajima o povećanju isporuka hrane, trenutno nema dokaza da oni kojima je najpotrebnija dobivaju hranu u dovoljnoj količini i kvaliteti”, naglasio je.

Suočeni s ovom situacijom, WHO i njegovi partneri pokušali su ojačati usluge prehrane u Pojasu Gaze, objasnio je dr. Tedros.

“Kod više od 8000 djece mlađe od pet godina dijagnosticirana je i liječeni su od akutne pothranjenosti, uključujući 1600 djece koja pate od teške akutne pothranjenosti”, istakao je.

Teška akutna pothranjenost često je povezana s medicinskim komplikacijama i glavni je uzrok morbiditeta i mortaliteta među djecom.

Međutim, zbog nesigurnosti i nedostatka pristupa trenutno mogu raditi samo dva stabilizacijska centra za ozbiljno pothranjene pacijente, objasnio je šef WHO-a.

“Naša nemogućnost sigurnog pružanja zdravstvenih usluga, u kombinaciji s nedostatkom čiste vode i sanitarnih uvjeta, značajno povećava rizik od pothranjenosti djece”, rekao je.

“Već su 32 smrtna slučaja pripisana pothranjenosti, uključujući 28 među djecom mlađom od pet godina”, rekao je on.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts