Wagner dao ultimatum ruskom ministarstvu odbrane: Ako ne pošaljete municiju napuštamo Bahmut

Vođa Wagner grupe Jevgenij Prigožin rekao je da je ruska vojska napustila dio svojih položaja u Bakhmutu i “izložila” dio fronta koji su morali pokrivati Wagnerovci

Postavio je ultimatum ruskom Ministarstvu odbrane i Glavnom štabu, ako njegovim plaćenicima ne bude dostavljena municija, oni će napustiti svoje položaje.

“Dobili smo borbenu zapovijed, gdje je rečeno da bi se povlačenje s položaja smatralo veleizdajom. To je, prije svega, bilo usmjereno na nas. Ako ne bude municije, mi ćemo povući se s naših pozicija. Umjesto da se borimo, mi stalno spletkarimo. Imamo Ministarstvo intrige umjesto Ministarstva odbrane, pa nam vojska bježi. Trči jer je 72. brigada danas izgubila 3 kvadratna kilometra, na kojima sam ja izgubio oko 500 ljudi jer je to bilo strateško uporište. Samo su pobjegli”, naveo je Prigožin.

Prigožin se još jednom obrušio na rusko ministarstvo odbrane. Prema njegovim riječima, unatoč obećanoj municiji i imenovanju Sergeja Surovikina, nije došlo do gotovo nikakvih promjena.

Rekao je da je Wagnerovcima dodijeljeno 10 posto onoga što su tražili. Prigožin je rekao da je Valerij Gerasimov, načelnik Glavnog štaba Ruske Federacije, lično smanjio broj oružja koje su htjeli dodijeliti Wagnerovoj grupi.

Istovremeno, Prigožin je rekao da će njegovi plaćenici ostati na frontu u Bahmutu: “Borit ćemo se, a onda ćemo shvatiti”.

Prema njegovim riječima, Surovikin je stalno na sastancima i nije dostupan. Međutim, Prigožin pozdravlja svoje imenovanje za posrednika između ruskog ministarstva odbrane i privatnih vojnih kompanija. Šef PMC-a također je optužio Gazpromov Fakel, privatnu vojnu grupu za bijeg.

U videu Prigožin često ponavlja tezu da najveći neprijatelj Rusije nisu oružane snage Ukrajine već oni “podlaci” koji im ne daju oružje. Tvrdi da municije ima, a nakupilo se u skladištima jer se neko dosjetio skupiti “rezervu”. Čelnik PMC-a rekao je da ta imena više neće spominjati kako ne bi psovao.

Izvor: Klix.ba

Related posts