Kisić: Dječak koji je počinio masakr u "Ribnikaru" neće izaći sa psihijatrije

Kao što je dugo postojao niz okidača koji su doveli do ovoga, i procjene vještaka različitih oblasti trajat će duži vremenski period, dodala je Kisić

Ministrica za brigu o porodici Darija Kisić rekla je da učenik sedmog razreda koji je počinio masakr u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” K. K. neće izaći sa pshijatrije, i time demantovala pisanje pojedinih medija.

Ona je, između ostalog, ocijenila da opozicione političke stranke pokušavaju da prošlosedmične tragedije iskoriste za različite političke obračune i sticanje političkih poena.

– Vidimo da je gotovo isključivo usmjereno na to da se okrivi sistem, a prevashodno predsjednik. Svakodnevno imamo divne rezultate i niko ne kaže da je neko stvorio klimu za to – rekla je Kisić na K1, a prenosi Tanjug.

Ministarstvo aktivno uključeno

Ona je istakla da je Ministarstvo za brigu o porodici bilo aktivno uključeno od početka u sve aktivnosti države poslije tragedije, a što je bilo u nadležnosti tog ministarstva.

– Ako se neko nije slikao, pisao na tviteru i postavljao na Instagram, onda izgleda kao da ništa nije ni radio i da se ništa nije ni dešavalo. Ministarstvo za brigu o porodici i ja kao nadležni ministar od početka smo bili aktivno uključeni. U svakodnevnoj smo komunikaciji sa svim drugim resorima i institucijama koje su od značaja u ovom događaju. Prvobitni šok smo svi imali kao ljudi – prokomentarisala je ministrica.

Primijetila je i da postoji potreba određenih medija da se sve politizuje i da su bavili time ko je gde bio u kom momentu, slikanjem, te da li je neko postavio cvet.

– Kako da vam kažem, meni dijete ide u školu pored, ja sam nekoliko puta dnevno na tom mjestu, pa i te noći sam bila sa svojim djetetom. Ako neko nije zvao novinare i slikao se i postavio na Instagram, izgleda kao da se tako nešto nije desilo – kazala je Darija Kisić.

Kecmanović neće biti pušten sa psihijatrije

Govoreći o tragediji u OŠ “Vladislav Ribnikar”, Kisić je rekla da je K. K. u dijelu dječje psihijatrije i da ne može da se desi da bude pušten, kao što pišu mediji.

– On je u zdravstvenoj ustanovi. Kada je u pitanju ugrožavanje okoline ili potencijalno ugrožavanje okoline, čitav niz relevantnih aktera je uključen – istakla je ministrica.

Ona je ukazala da ništa nije tako jednostavno.

– Govorilo se mnogo o prevenciji, ali kako u ovom slučaju prevenirati kada nismo pronašli uzroke? Dijete je iz socijalno kompetentne porodice visokobrazovanih roditelja koji lijepo zarađuju, i to pokazuju sve procjene Centra za socijalni rad. Tiršova je zbog saniranja rane na usni pre dvije godine, zbog potencijalnog vršnjačkog nasilja, obavijestila policiju i po difoltu se odmah uključio Centar za socijalni rad i obavio nadzor – rekla je Kisić.

Kao što je dugo postojao niz okidača koji su doveli do ovoga, i procjene vještaka različitih oblasti trajat će duži vremenski period, dodala je Kisić.

Kaže da se nije upisala u Knjigu žalosti i upitala ko je taj ko određuje kako se žali i gdje se žali.

– Prvo veče sam sa kćerkom otišla i ponijela cvijet, nošena tugom u toj ulici te noći. Nisam imala strategiju, to mi je bio osjećaj. Je l’ mislite da ko se upisao da tuguje više od onog ko se nije upisao? Ovaj događaj je upisan u knjigu žalosti u našim srcima. To će vječno biti tako – istakla je Kisić.

Vraćanje učenika u školu

Kada je riječ o vraćanju učenika u tu školu, Kisić kaže da je potrebno postepeno vraćanje u svakodnevne aktivnosti, fleksibilnost i individualnost prilikom reakcija.

– Život mora da se nastavi koliko god to surovo zvučalo. Moramo se vraćati u rutine i pronaći snagu, i nikada ne zaboraviti šta se desilo. Život njihovih porodica neće nikada moći da se sastavi, to je doživotna tuga. Svi koji idu u tu školu osjećaju ogromnu teskobu. Ono što i sebi i drugima govorim je da moramo da imamo više vremena za svoju porodicu – rekla je Kisić.

Kisić dodaje i da je tuga ujedinila građane.

– Mi ćemo i 26. maja pokazati koliko je Srbija ujedinjena i pokazat ćemo sliku pristojne Srbije. Srbije koja ne poziva na linč, na nasilje. Dosta je bilo krvi na ovim prostorima, zar nas nije historija naučila i pokazala koliko smo krvi prolili. Pokazat ćemo koliko smo udruženi i snažni i kada su ovakve situacije u pitanju, jer lako je biti udružen kada je sve dobro – rekla je ministrica u “Uranku” na televiziji K1.

Izvor: Avaz.ba

Related posts