Vozači u Beogradu zaustavili vozila na sat vremena zbog poskupljenja goriva

Protest građana nezadovoljnih povećanjem cijene goriva održan je danas u Beogradu, a vozači su na sat vremena blokirali Slaviju i još neka mjesta u glavnom gradu Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

Protest je organizovan preko grupe na društvenoj mreži Facebook, gdje se ističe da su zahtjevi da cijena dizela ne bude veća od 110 dinara, a bezolovnog ne veća od 120 dinara, da se ubuduće cijena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cijenu benzina uračunati porez, pa tek onda na oporezovanu cijenu benzina da se dodaje akciza koja ne smije da bude viša od 50 odsto osnovne cijene benzina, kao i da cijena plina ne smije da bude veća od polovine cijene bezolovnog benzina.

Na Slaviji su vozači od 17 sati blokirali prilaze iz Nemanjine, Beogradske, Makenzijeve ulice, kao i iz Bulevara oslobođenja, a blokada je trajala tačno sat vremena.

Potom su vozači u 18 časova upalili svoja vozila, obišli tri, četiri kruga oko Trga Slavija i razišli se.

Okupljeni su imali transparente “Danas sam došao bajsom, nemam para za gorivo”, “Nestalo mi goriva”.

Tomislav Bojović (38) iz Aranđelovca, koji radi u Beogradu, naveo je za AA da je u Bugarskoj 90 centi gorivo.

“Ovo je stvarno sramota šta oni rade. Ne treba se skloniti odavde sve dok ne spuste cijenu goriva”, kazao je on.

Dvadesetčetvorogodišnji Nikolaj Velimirović kazao je za AA da danas protestuje jer su cijene goriva u Srbiji najviše u regionu.

“Ovo je sramota i akcize su stvarno ogromne. Ovde je sve skupo, samo su plate niske”, istakao je.

Kako je dodao, prosečna plata je 300-400 eura, a litar dizela je 170 dinara.

“Ako se smanji cijena goriva, doći će vjerovatno do veće potrošnje i na taj način možemo drugačije ekonomski da posmatramo situaciju. Ovde ljudi idu biciklima, ne voze kola uopšte. Koja je to ušteda, svi vozimo bicikle i ne može da se zaradi ništa ni država, ni mi”, istakao je.

Prema riječima Milana (42) sa Zvezdare, koji je i držao transparent “Danas sam došao bajsom, nemam para za gorivo” i došao biciklom na protest, nema smisla poskupljenju goriva i da nešto mora da se preduzme po tom pitanju.

“Stvarno nemam pare za gorivo, čak nemam pare ni da ga registrujem, parkiran je u garaži, a ostao sam i bez posla u februaru”, rekao je on za AA.

Vozači su zaustavili svoja vozila i kod Pančevačkog mosta i na Gazeli, Brankovom mostu, ali su centralne ulice Beograda – Terazije, ulice oko Trga republike i Skupštine Srbije bile prohodne.

Protest je održan i u drugim gradovima Srbije.

Gorivo je od početka godine do danas poskupjelo za 8,79 dinar za litar, a dizel za čak 11,30 dinara. Samo u posljednjih mjesec dana prosječna cijena benzina uvećana je za 4,8, a dizela za 6,2 odsto.

Sada litar benzina od 95 oktana košta 152,02 dinara, eurodizela 161,71, dok su skuplje kategorije goriva 167 dinara.

Related posts