Česi upozoravaju: Rusi su pokrenuli novi Drugi svjetski rat, borac protiv agresije postao je agresor

Češki predsjednik Petr Pavel podsjetio je u srijedu, povodom Dana pobjede, na sukob u Ukrajini koji je u toku. Govorio je o historijskom paradoksu, kada se uloga nekih zemalja promijenila od kraja Drugog svjetskog rata.

“Rusija, zatim Sovjetski Savez, koji je bio važan dio savezničke koalicije u borbi protiv agresije, danas je i sam postao agresor i pokrenuo rat na evropskom kontinentu koji je jednako razoran kao Drugi svjetski rat”, izjavio je Pavel u govoru kod Nacionalnog spomenika na Vitkovu u Pragu.

Prema njegovim riječima, nakon dubokog razmišljanja, nekada poražena nacistička Njemačka postala je demokratska država koja podržava mir i stabilnost u Evropi i pomaže cijelom svijetu.

Rat u Ukrajini opisao je kao težak ispit ne samo za Evropu. Međutim, prema Pavelu, nijedna država ne može uspjeti u ratu bez podrške i savezništva. U tom kontekstu podsjetio je i na ulazak Češke u Sjevernoatlantski savez 1999. godine, čime je država dobila sigurnosne garancije.

Pritom je ocijenio da Češka nije posustala u pomoći Ukrajini te istakao ulaganja Praga u odbranu i sigurnost. Na kraju je citirao poruku bivšeg češkog predsjednika Vaclava Havela.

“Ravnodušnost prema drugima i ravnodušnost prema sudbini cjeline upravo je ono što otvara vrata zlu”, dodao je Pavel.

Uz predsjednika Pavla, na svečanosti su sudjelovali najviši ustavni dužnosnici, ministrica odbrane Jana Černochova, načelnik Glavnog štaba Karel Rehka, gradonačelnik Praga Bohuslav Svoboda i ratni veterani. Na kraju ceremonije praški spomenik nadlijetali su vojni avioni i helikopteri.

Drugi svjetski rat službeno je završio u Evropi 8. maja 1945. u 23.01 sati. Međutim, u Sovjetskom Savezu to je bilo zbog pomaka vremena nakon ponoći sljedećeg dana, pa je stoga 9. maj proglašen Danom pobjede. Stoga Rusija pobjedu u Drugom svjetskom ratu slavi dan kasnije od većine Evrope.

Izvor: Klix.ba

Related posts