Hoćemo li ovakve scene vidjeti u BiH? Komšijama puknuo film zbog cijena goriva

Srbiju su u petak popodne blokirali protesti zbog poskupljenja goriva, a vozači su u nekim gradovima potpuno zapriječili saobraćajnice zahtjevajući da država smanji poreze i svoj udio u cijeni benzina i dizela.

Blokada je počela oko 17 sati kada su vozači automobilima blokirali neke ključne saobraćajnice u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Pančevu, Šapcu, Novom Pazaru, Užicu, Subotici i drugim gradovima.

Neki su na kolnicima igrali nogomet, a na društvenim mrežama objavljene su video snimke uličnog nogometa iz Novog Sada, Beograda i još nekih gradova.

Poziv na blokadu saobraćaja upućen je prethodnih dana putem društvenih mreža, a grupa koja je koorodinirala protest na Facebooku je već početkom sedmice imala više od 100.000 članova.

Srbijanski ministar energetike Aleksandar Antić rekao je medijima da će vlada “pratititi šta se zbiva na tržištu nafte” i reagirati sukladno svojim ovlastima.

“Pratit ćemo kako će se te cijene u idućem periodu kretati, s nadom da će doći do pada cijene sirove nafte i cijene derivata. Ako do toga ne dođe, vidjet ćemo koje mjere vlada ima na raspolaganju, pri čemu moramo imati na umu da imamo tržišno formiranje tih cijena i da tržište diktira uvjete”, rekao je Antić.

Cijena litre benzina je oko 1,38 eura, kvalitetniji bezolovni benzin stoji oko 1,43 eura, a litra dizela oko 1,30 eura.

Analiza Udruge naftnih kompanija Srbije pokazuje da su državni nameti u cijeni benzina 55,2 posto, a dizela 53,8 posto.

Proizvođači i uvoznici naftnih derivata, pritisnuti rastom nabavnih cijena sirove nafte, benzina i dizela, prinuđeni su na korekcije veleprodajnih i maloprodajnih cijena, a u ovakvim situacijama prethodnih godina mnoge države su reagirale privremenim smanjenjem akciza.

Zakon o akcizama omogućuje srbijanskoj vladi da, bez promjene tog propisa, smanji taj namet do 20 posto i da ga, nakon prestanka poremećaja na tržištu, vrati na zakonom propisani nivo.

fokus.ba

Related posts