Vlada USK: Formirana Operativna grupa za nadzor migrantske krize

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) danas je na redovnoj sjednici razmatrala aktuelnu situaciju s ilegalnim migrantima u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Formirana je Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom, koju će predvoditi premijer USK Husein Rošić.

Prema informaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, na području Bihaća i Velike Kladuše u prvih šest mjeseci ove godine, legitimisane su 3.864 strane osobe – migranta.

Od tog broja 934 ih je u Velikoj Kladuši, a veći broj ih je u Bihaću gdje je prihvat organizovan u zgradi „Đačkog doma“. Oko 150 ih boravi samovoljno u objektu nedovršene zgrade „Doma penzionera“ u središtu Bihaća.

– Nažalost, Unsko-sanski kanton do danas nije dobio nikakvu konkretnu pomoć države, za ovih šest mjeseci koliko traje priliv migranata na ovo područje. Čak ni Crveni križ nije dobio obećana sredstva sa državnog nivoa, za osiguravanje obroka migrantima. Naša policija, zdravstveni radnici i Crveni križ pokazali su vrhunsku profesionalnost i situacija je ostala pod kontrolom. Svi pokazatelji, i pred situacije s migrantima, ukazuju da je sigurnosna situacija na području Kantona bolja nego u istom periodu prošle godine – rekao je premijer USK Husein Rošić.

Kantonalna vlada je naložila MUP-u USK da informaciju odmah uputi Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine, s prijedlogom da se migranti smješteni u Đačkom domu i Domu penzionera u Bihaću, te na poljani u Velikoj Kladuši izmjeste na novu lokaciju.

– Mi ćemo pronaći lokacije koje neće, kako zahtijeva EU, biti u graničnom pojasu. Osigurat ćemo human pristup tim ljudima, ali istovremeno moramo voditi računa i o potrebama lokalnih zajednica. I dalje insistiramo da se na nivou države poduzmu konkretne mjere u rješavanju ovog problema – dodao je premijer Rošić.

Članovi Operativne grupe će, zabrinuti nehumanim i krajnje nehigijenskim uslovima na sadašnjim smještajnim lokacijama migranata, u narednim danima obići dvije eventualne lokacije na području Kantona, koje bi mogle poslužiti za formiranje privremenih migrantskih prihvatnih centara.

Izvor: Fena

Related posts