Velika Kladuša: Postavljeno 60 šatora za migrante

U toku su radovi u vezi sa formiranjem jedinstvenog prihvatnog centra za migrante u Unsko-sanskom kantonu, koji će se nalaziti na području Velike Kladuše, u objektu firme “Agrokomerc”, oko dva kilometra od Velike Kladuše.

Ovih dana na tom prostoru postavljeno je 60 šatora koji će služiti za smještaj i boravak migranata, a istovremeno obavlja se adaptacija unutrašnjih prostorija. Podsjećamo, Vlada Federacije BiH, u čijoj nadležnosti je “Agrokomerc”, nedavno je na zahtjev Ministarstva bezbjednosti BiH donijela odluku kojom se ovaj objekat ustupa u svrhu formiranja migrantskog centra.

Inače, radi se o objektu i ekonomskom dvorištu ukupne površine 8.000 kvadratnih metara. Objekat je djelimično devastiran, trenutno bez struje i vode, ali postoji mogućnost brzog priključivanja na elektroenergetsku i vodovodnu mrežu.

“Objekat je dugo godina služio kao baza SFOR-a, te su oni izvršili određene prenamjene i prilagođavanje objekta za boravak većeg broja osoba”, stoji u odgovoru Vlade FBiH.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić prilikom nedavne posjete Bihaću izjavio je kako se, i pored protivljenja Evropske unije, nije odustalo od “Agrokomercovih” objekata.

“Razgovaraćemo sa lokalnim vlastima kako bismo uspostavili centar tamo, a neka Evropa vidi hoće li te ljude ostaviti gladne”, rekao je on, podsjećajući na izjavu Evropske komisije da neće finansirati formiranje migrantskog centra u Velikoj Kladuši zbog blizine granice s Evropskom unijom.

I vlasti u Velikoj Kladuši se oštro protive bilo kakvom centru, a o tome su pisali i Žan-Klodu Junkeru, predsjedniku Evropske komisije.

Predsjedavajući Općinskog vijeća u Velikoj Kladuši Fikret Bašić posjetio je da je ovo zakonodavno tijelo održalo tematsku sjednicu na kojoj je jednoglasno odbačena mogućnost formiranja migrantskog centra u Velikoj Kladuši.

“Međutim, bez obzira na mišljenje Europske unije i zaključke Općinskog vijeća Velika Kladuša, nadležne institucije Bosne i Hercegovine su i dalje stava da se migrantski centar izgradi na području općine Velika Kladuša, bez nuđenja adekvatnih rješenja, a već se postavljaju i šatorska naselja za smještaj migranata, čime i dalje pokazuju da ih ne zanima agonija u kojoj se naši građani već mjesecima nalaze”, kazao je Bašić.

Premijer USK Husein Rošić rekao je kako je u ovom trenutku najvažnije da se migranti izmjeste iz gradskih središta Bihaća i Velike Kladuše, jer je njihov boravak postao veliki humanitarni, ali i bezbjednosni problem.

Prema procjenama, na području USK već sada boravi oko 3.500 migranata.

nezavisne.com

Related posts