Hoće li izmjene Izbornog zakona biti dogovorene kao i akcize: Danas je posljednja šansa

Predsjednici SDA, HDZ-a SBB-a SDP-a i DF-a Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Fahrudin Radončić, Nermin Nikšić i Željko Komšić danas će održati možda i najvažniji sastanak o izmjenama Izbornog zakona BiH i provedbi presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića. I ovaj sastanak će biti održan u rezidenciji ambasadorice SAD-a u BiH Maureen Cormack. a prisustvovat će i šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Današnji sastanak definitivno je posljednja šansa za dogovor prije nego Centralna izborna komisija za pet dana raspiše Opće izbore koji će biti održani u oktobru ove godine. Evropskoj uniji je čini se više nego domaćim političarima stalo da politički lideri u BiH konačno dogovore izmjene Izbornog zakona, kako bi se rezultati mogli implementirati i vlast bez problema formirati.

Tako su danas visoka predstavnica vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Federice Mogherini i evropski komesar za proširenje politiku susjedstva Johannes Hahn pozvali na reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini za izbor u Dom naroda Federacije BiH, jasno kazavši da budući izborni rezultati ne mogu biti taoci stranačkih interesa. Koliko je “pritisak” međunarodne zajednice na političare u BiH bio plodonosan saznat ćemo danas, iako predsjednici stranaka koje su uključene u pregovore nisu davali optimistične izjave.

“Nemoguće je napraviti legitimno predstavljanje u BiH po odluci Ustavnog suda, a zanemariti članove Predsjedništva BiH, gdje se najviše odražava ta legitimnost predstavljanja. Mislim da se po istom modelu izbornih jedinica može naći mnogo jednostavnije rješenje za Predsjedništvo nego za Dom naroda. To će biti moj stav u pregovorima. Nadam se da to svi razumiju, pa i oni koji vjeruju da bošnjačkim glasovima mogu biti birani za hrvatskog člana Predsjedništva i za hrvatske delegate u Dom naroda. Nadam se da će shvatiti da to nije dobar put”, poručio je Čović.

Pozicije su već mjesecima jasne. SDA, SBB, SDP i DF imaju svoju zajedničku platformu te predlažu da se u sklopu izmjena Izbornog zakona redefiniše i pozicija Doma naroda, odnosno da se izvrši simetrija s Republikom Srpskom te da se Dom naroda u FBiH uspostavi kao i Vijeće naroda u entitetu RS.

S druge strane, ključni detalj iz presude Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića, a to je način izbora delegata u Dom naroda FBiH nije jedino što želi HDZ. Naime ta stranka u paketu želi kroz izborni zakon definirati i način izbora članova Predsjedništva.

Sve stranke izuzev HDZ-a smatraju da je pitanje izbora članova Predsjedništva nešto sasvim drugo te da HDZ želi na taj način podjelu države, kroz stvaranje nove izborne jedinice.

SDP je ipak uoči današnjih krucijalnih pregovora blago optimističan, uz naglašavanje svjesnosti da neki očito žele krizu.

“Očekujemo napredak i postizanje dogovora. Smatramo da upravo kao što je Mogherini izjavila da izborni rezultati i volja građana ne mogu biti taoci stranačkih interesa u BiH. 

Dragan Čović ne želi da odustane od svojih stranačkih interesa, kako bi osigurao da HDZ mora uvijek biti dio vlasti iako imaju 5 posto podrške građana u ovoj državi. 

Za nas su neprihvatljive nove podjele, također presude Ustavnog suda nisu švedski sto pa da uzimate samo one koje vam se dopadaju. Druge presude pa i one evropskog suda za ljudska prava su jasno presudile da svaka osoba ima pravo da bude birana i bira bez obzira kako se izjašnjava i gdje živi.
 Upravo je to pravac u kojem se BiH treba kretati a to su evropske vrijednosti, a ne plemenske i nove podjele u etničke torove.
”, rekao je za Klix.ba generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić.

Dodaje da uporedo sa nerealnim zahtjevima suprotnim federalnom Ustavu, HDZ u Domu naroda PS BiH blokira uvodenje skenera i kamera na biračkim mjestima i tako pokazuje kako se Dom naroda zloupotrebljava i na koji način dobivaju glasove na izborima.

“

Izgovor za skenere i kamere im je da nema dovoljno vremena za realizaciju. Ali ovaj projekat CIK je predstavio prošle godine i zvali smo ih na sastanak u vezi implrmentacije. Nikad se nisu odazvali jer ne žele transparentne i fer izbore.

 Također, presuda Ustavnog suda može se riješiti i u federalnom parlamentu ali SDA i HDZ ne žele da dođu na sjednicu na kojoj bi se razmatrao Zakon o izbornim jedinicama i izboru delegata u parlament FBiH koji je obaveza iz Izbornog zakona BiH već 18 godina”, naglasio je Čengić.

Da li će kao i u slučaju akciza bh. lideri popustiti sujeti i konačno dogovoriti izmjene Izbornog zakona ili slijedi neizvjesnost saznat ćemo već danas poslijepodne.

klix.ba

Related posts