Van der Auewart: Ideja nije dovesti nove migrante u Bihać

Peter Van der Auewart, koordinator Međunarodne organizacije za migracije za zapadni Balkan, je podcrtao da cilj otvaranja migracionog centra u nekadašnjoj tvornici “Bira” u Bihaću nije dovođenje novih migranata i izbjeglica u ovaj grad, već smanjivanje njihovog broja u đačkom domu u Borićima.

Van der Auewart je istaknuo da je migracioni centar u bivšoj bihaćkoj tvornici “Bira” otvoren jučer sa namjerom da se smanji broj migranata i izbjeglica koji se prvenstveno nalaze u neuslovnom đačkom domu u Borićima, te je podsjetio:

“U toku posljednjih sedam dana je u Borićima bilo smješteno blizu hiljadu ljudi. Zbog toga su nastale tenzije i problemi za lokalno stanovništvo. Ideja nije dovesti nove migrante u Bihać, već smanjiti broj ljudi u Borićima”.

Prema njegovim riječima, migracioni centar u nekadašnjoj fabrici “Bira” je osposobljen u vrlo kratkom vremenskom periodu – kroz nekoliko dana. Kako je kazao van der Auewart, kapacitet centra je 450 ljudi, te da je taj kapacitet moguće povećati ako bude potrebe za tim.

Naglasio je da centar osiguran zaštitnom ogradom sa svrhom kontrole ulaza i izlaza migranata i izbjeglica, te je dodao:

“Angažovali smo lokalno stanovništvo na osposobljavanju centra. Ovdje uglavnom borave muškarci samci. I u narednih nekoliko dana ćemo smještati migrante u ovaj centar”.

Ukazao je da su ubrzani radovi na đačkom domu kako bi boravak migranata i izbjeglica bio uslovan u toku zime, što znači da će to smanjiti mogućnost da oni borave na javnim površinama ili privatnim objektima.

“Za sigurnost migranata i izbjeglica u centrima su angažovane i privatne zaštitarske agencije. S nama sarađuju i partnerske organizacije”, zaključio je Van der Auewart u obraćanju medijima.

Podsjećamo, danas je počelo smještanje migranata i izbjeglica u bivšu fabriku “Bira” koja je pretvorena u migracioni centar.

/N1

Related posts